szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Pokolgépes merényleteket követtek el több iraki városban kedd reggel - az Irak elleni amerikai támadás 9. évfordulóján -, rendőrségi és kórházi források szerint a támadásoknak összesen legalább 39 halálos és 188 sebesült áldozata van.

Legalább 16 robbanás volt az ország különböző pontjain. A legsúlyosabb merénylet a síiták szent városában, Kerbelában történt, ahol két robbantás 13 embert ölt meg, és további 48-at megsebesített. Az észak-iraki Kirkukban egy rendőrőrs mellett robbant fel egy gépkocsiban elhelyezett pokolgép, a detonációban heten haltak meg és 30-an megsebesültek. Mindnyájan rendőrök voltak. Bagdad belvárosában öngyilkos merénylő oltotta ki három ember életét, és 21-et megsebesített.

Pokolgépes merényletek történtek még a fővárostól északra fekvő, Beidzsiben, Szamarrában, Túzhúrmátiban, Dakukban és Duluíja településen, illetve a tőle délre található Hillában, Mahmudíjában és Latifíjában.

Irakban rendezik meg az Arab Liga március 27-29-i csúcsértekezletét, húsz év óta először, s hírügynökségek e találkozóval hozzák összefüggésbe a megszaporodott erőszakcselekményeket, így a keddi robbantásokat is. A csúcstalálkozóra úgy tekintenek, mint Irak első térségbeli szerepvállalására, s az iraki kormány igyekszik bebizonyítani, hogy képes szavatolni az arab világbeli vendégek biztonságát.

2003. március 20-án, iraki idő szerint reggel George Bush amerikai elnök bejelentette, hogy megkezdődött a katonai művelet, amelynek célja, hogy felszámolják az állítólagos iraki tömegpusztító fegyvereket. Az elnök két órával a Bagdadhoz intézett ultimátum lejárta és fél órával az első robbanások után rövid beszédet intézett az amerikai néphez. Bejelentette, hogy az amerikai és a brit erők megkezdték egy széles és összehangolt hadjárat nyitó szakaszát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!