szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Filmre vehette a franciaországi Toulouse-ban, egy zsidó iskolánál végrehajtott négy halálos áldozatot követelő támadását a lövöldöző - közölte az AP hírügynökség szerint a francia belügyminiszter.

A támadó a vérengzés alatt a mellkasára rögzített berendezést viselt, amivel rögzíthette is a lövöldözést - közölte az AP Claude Gueant belügyminisztert idézve. A tárcavezető azt mondta, a hatóságok most megpróbálják átfésülni az online videós oldalakat, hogy ellenőrizzék, a támadó töltött-e fel felvételt a lövöldözésről. Eddig nem találtak ilyen felvételt.

A hétfői támadásban egy 30 éves vallásoktató és két, 3 és 6 éves gyermeke a helyszínen meghalt. Egy 10 éves kislány, az iskolaigazgató gyermeke néhány órával később a kórházban belehalt sérüléseibe. Izraeli diplomáciai források szerint mind a négy áldozat kettős francia-izraeli állampolgár volt. Az AFP francia nemzeti hírügynökség szerint ez volt az elmúlt 30 év legsúlyosabb antiszemita merénylete Franciaországban.

Az elmúlt napokban Franciaországban több gyilkosság is történt, melyet a nyomozók összefüggésbe hoznak egymással. A hatóságok szerint a két különböző támadás három - korábban Afganisztánban szolgáló - muszlim és színesbőrű katona ellen és a zsidó iskola előtti vérengzés egyazon tettes számlájára írható. Egyelőre azonban csak a fegyver azonosságát tudták bizonyítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!