szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kilátásba helyezte az ellenzéki politikusok kiutazási tilalmát, válaszul az Európai Unió büntető intézkedéseire.

A minszki állami televízióban csütörtökön sugárzott interjújában Lukasenka azt mondta, hogy "ezt alistát még nem vezettük be, nem érvényesítjük teljes egészében. De bevezetjük. Ők azok (az ellenzék), akik a Nyugatnak sugalmazzák a neveket, a cégeket, a vállalatokat és követelik a gazdasági szankciók bevezetését".

A fehérorosz elnök kitért arra, hogy az EU által beutazási tilalmakkal sújtottak listáján az ő neve is szerepel, és úgy fogalmazott - az ellenzékre utalva -, hogy a fehérorosz "ötödik hadoszlop" indítványára fogadták el azt.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a fehérorosz hatóságok csak márciusban eddig összesen 13 ellenzéki politikus, jogvédő és újságíró nyugatra utazását akadályozták meg.

Lukasenka úgy véli, hogy a szankciók egyik fő szorgalmazója Sztanyiszlav Suskevics. A volt államfőt most vasárnap nem engedték külföldre menni a fehérorosz határőrök, leszállították egy Litvániába tartó vonatról.

A fehérorosz elnök szerint Suskevicset most Oroszországban is szinte hősként kezelik, bár nem szabadna elfelejteni, hogy az ő elnöksége (1991-94) idején "az összes orosznak (Fehéroroszországban) össze kellett pakolnia a bőröndjét". "Már mindenkit beskatulyáztak: ez fehérorosz, ez orosz, ez lengyel. S ha nem lett volna az a rossz Lukasenka, akkor az oroszoknak már semmi keresnivalójuk sem volna Beloruszban. Mindenesetre ezt ne felejtsék el" - emelte ki csütörtöki tévéinterjújában a fehérorosz elnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását

Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Márciusra ígéri a Johnson & Johnson az egydózisú koronavírus elleni vakcinát

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint

Az utazás már sohasem lesz a régi az Airbnb vezetője szerint