szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Megalapozatlannak ítélte és elutasította a pozsonyi 1-es számú járási rendőrkapitányság azt a beadványt, amellyel nemzetiségi és faji gyűlölet szításának a gyanújával a Magyar Koalíció Pártjának elnöke és több roma aktivista még februárban fordult a főügyészséghez a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) választási plakátjai miatt.

Ján Slota pártjának, az SNS-nek az óriásplakátjai még februárban jelentek meg Szlovákiában, nem kis felháborodást kiváltva. A plakátok között volt olyan, amely a rasszista gyűlöletkeltés jeleit mutatta "Meddig fogunk még ráfizetni a cigányokra - Megváltoztatjuk" felirattal. Akadt olyan is, amelyik a kisebbségek nyelvhasználatának a jogosultságát kétségbe vonva azt hirdette: "A Tátrától a Dunáig csak szlovákul!"

Slotáék gyűlöletszító óriásplakátjai miatt február 10-én fordult a főügyészséghez Berényi József, az MKP elnöke és 3 roma aktivista, Jozef Cervenák, Ravasz József és Rigó János. A beadvány az azóta eltelt két hónap alatt a főügyészségről a pozsonyi kerületi, majd a pozsonyi 1-es számú járási rendőrkapitányságra vándorolt, majd ez utóbbi hozta meg az elutasító határozatot.

A rendőrség azzal indokolta a beadvány elutasítását, hogy az alaptalan, mert az abban bepanaszolt óriásplakátok nem merítik ki sem a nemzet- és fajgyalázás, sem pedig a nemzetiségi és faji gyűlöletkeltés bűncselekményének a kritériumát.

"Az indoklás azt magyarázza, hogy a cigány elnevezés önmagában nem rasszista megnyilvánulás. De a beadvány nem az egyes szavakra, hanem a plakátok üzenetének a jelentésére irányult" - mondta el az MTI-nek a rendőrség válasza kapcsán Berényi József. Hozzátette: teljes mértékben elégedetlenek a szlovák rendőrség döntésével, mivel szerintük annak indoklása nem a beadvány lényegével foglalkozik, hanem csak belemagyarázásokat sorol fel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Több mint kétszer olyan gyorsan olvad a Föld jege, mint 30 éve

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Készülőben a MacBook Air prémiumkiadása

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador

Elkapta a koronavírust a maszkviselést elutasító mexikói elnök, Lopez Obrador