szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Harminc év után megerősítést kapott, hogy a nyolcvanas években az olasz rendőrség kínzást alkalmazott a Vörös Brigádok terroristái elleni küzdelemben. A terroristák megkínzását egy rendőr fedte föl.

A L'Espresso baloldali hetilap 1982-ben hozta nyilvánosságra a Vörös Brigádok szélsőbaloldali terrorista szervezet tagjainak rendőrségi kínzását. A rendőrvallomások alapján írt cikk szerzőjét a hatóságok cáfolták és letartóztatták, mivel nem volt hajlandó felfedni informátorai nevét.

Harminc év elteltével a ma is rendőrnyomozó Salvatore Genova jelentkezett a L'Espressónál megerősítve a lapban akkor közölteket. Genova elmondta, hogy az olasz rendőség 1981. december 17-én "kapott szabad kezet" a belügyminisztériumtól az amerikai tábornok James Lee Dozier, a NATO déli parancsnoka elrablásakor. A túsz minél gyorsabb kiszabadítása érdekében a Vörös Brigádok már börtönben levő tagjait, férfiakat és nőket is, szisztematikus kínzásnak vetették alá. Többek között sós vizet öntöttek a gyomrukba és a vízbe fojtásos (waterboarding) vallatást is alkalmazták.

A terroristákat a rendőrség úgynevezett Ave Maria kínzócsoportja vette kezelésbe a De Tormentis fedőnevű parancsnok vezetésével - számolt be a csoporthoz tartozott Genova. Hozzátette, hogy a kínvallatásoknak betudhatóan 1982. január 28-án, Padovában sikerült megtalálni a Doziert fogva tartó terroristák rejtekheklyét. 

Az erőszakért egyetlen terrorista, Dozier egyik fogvatartója emelt feljelentést Genova és négy rendőrtársa ellen. Következménye nem volt és a sorozatos kínzásért az olasz politika és rendőrség azóta sem vállalt felelőséget - nyilatkozta Genova a l'Espressónak. Elmondta, lelkiismereti okokból érezte szükségesnek a múlt feltárását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Titkos üzenetet rejtett el weboldalán Joe Biden: aki észrevette, jó úton indult el egy állás felé

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Magyar tudós vezetésével, 0,000000000001 literes cseppekben szimulálják az élet első jeleit

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon

Csehország már lazít a járvány elleni szabályokon