szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem jelentene fenyegetést Izrael létére, ha Irán atomfegyverre tenne szert, mert a teheráni vezetés racionális, és tudja, hogy túl nagy kockázattal járna a zsidó állam megtámadása - mondta egy interjúban a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora.

Slomo Aharonzon kifejtette a dpa német hírügynökségnek: Izrael képes megvédeni magát egy esetleges iráni rakétatámadástól. "Megsemmisítenénk Iránt, és ezt ők is tudják" - mondta, alig burkoltan az izraeli atomerőre utalva. A zsidó állam a "stratégiai kétértelműség" politikáját követve nem hajlandó sem megerősíteni, sem cáfolni, hogy nukleáris fegyverrel rendelkezik, de szakértők szerint nagyjából kétszáz, nagy hatótávolságú rakétára felszerelhető nukleáris robbanótöltettel rendelkezik.

A teheráni vezetés igen óvatos, az 1979-es iszlám forradalom óta nem vállalt igazi kockázatot - folytatta a jeruzsálemi Héber Egyetem tanára. Irán elsősorban presztízs okokból akar atomfegyvert - mondta. A szakember szerint nem lesznek sikeresek az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások. Rámutatott, a nyugatiak és Izrael csak akkor lenne elégedett, ha Irán beleegyezne, hogy legfeljebb 20 százalékosra dúsít uránt. De ki fogja ezt ellenőrizni? - tette fel a kérdést. Az irániak aligha fogják beengedni a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit minden problémás létesítménybe.

A tárgyalások egyedüli célja Teherán részéről az időhúzás. "Ez egy nagy blöff, időt akarnak nyerni, amíg meg nem lesz az atombombájuk" - mondta a politikatudományok professzora.

A szakértő szerint júliusban jön el "az igazság pillanata", amikor életbe lépnek az Irán ellen előirányzott szigorúbb szankciók. A nehéz gazdasági helyzet miatt a teheráni vezetésnek komolyan el kell majd gondolkodnia azon, érdemes-e folytatnia a katonai célú atomprogramot. Ez azt is jelenti, hogy júliusig aligha kell számolni egy esetleges, iráni célpontok elleni izraeli támadással - mondta a dpa német hírügynökségnek adott interjúban Slomo Aharonzon, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Együtt látható Madonna összes gyereke az ünnepi videón

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta

Megérkezett az első villamos Hódmezővásárhelyre, Lázár János már ki is próbálta

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan

A szlovén városok téli világa utánozhatatlan