szerző:
hvg.hu

Észak-Korea ismét nagy hatótávolságú rakéta fellövésével próbálkozott péntek reggel, azonban 90 másodperc elteltével a műszer darabjaira esett és a tengerbe zuhant. A hivatalos közlemény azonban négy órával később látott napvilágot – írja a Washington Post.

Az állami hírügynökség  álláspontját az állami televízió hírbemondója olvasta fel négy órával azután, hogy meg nem erősített hírek szerint a fellőtt rakéta a tengerbe zuhant. A szöveg így hangzott: „a föld megfigyelő műhold meghatározott pályára állása közben hiba lépett fel. Tudósok és kutatók keresik az okokat.” A pénteken kezdődő ünnepi műsor része lett volna a reggeli műhold-kísérlet, hiszen április 15-én született Észak-Korea egyik már több mint húsz éve elhunyt nagy vezére Kim Irszen. Ennek alkalmából országszerte tartanak megemlékező rendezvényeket.

Az újonnan felhatalmazott vezér, Kim Dzsongun teszi ezt úgy, hogy közben országában tömeges mértékű az elszegényedés és az éhezés. Az amúgy is borotvaélen táncoló hatalma most ismét megingott, pedig az ellenkezőjét tervezte – írja a Washington Post. Több tucat külföldi újságíró volt hivatalos az eseményre, hogy a helyszínről, igaz elkülönített szobából kormányzati tisztségviselőkkel körülvéve tudósíthassanak az eseményről. Az akció meghiúsulása után három órával sem tudtak azonban Phenjanban a kísérlet meghiúsulásáról, az újságíróktól kellett megtudniuk mi is történt pontosan az NBC producerének Ed Flanagannak Twitteres posztolása szerint.

Ez a baklövés ugyan újra feleleveníti a kormány ellenes kritikákat, de nen valószínű, hogy öngyújtó faktorként meggyújthatja Kim Dzsongun hatalmának gyújtózsinorját – értelmezi a történteket a Korea Intézet szöuli elemzője Shin Beom-chul. Továbbá hozzáteszi, hogy Észak-Korea erőssége a propaganda, ezért a kísérlet bonyolultsága felé fogják terelni a történteket, és hangsúlyozni fogják, hogy nem hátrálnak meg és követik a tavaly elhunyt Kim Dzsongil vezér álmait a műholdról.

©

A Szöul központú Észak-Korea Stratégiai Információs Központ egy észak-koreai elemzője, Lee Yun-keol szerint Észak-Korea soha nem vall kudarcot, nem is vallott korábban történelme során sem. De – teszi hozzá, Észak-Koreának ez most intő jel lehet.

A külföldi sajtó évek óta foglalkozik az észak-korai műhold-rakéta programmal, úgy vélik, hogy a látszat mögött Phenjan igenis ballisztikus rakéta rendszert igyekszik kiépíteni. Ezt támasztja alá az a 17 perces dokumentum film, ami már elérhető a szöuli kormány könyvtárában is, és a phenjani műhold programmal foglalkozik. Ebben az látható, hogy tudósok védő ruhában épp elemzik azt a bizonyos Kwangmyongsong-1 rakéta berendezést, mely 1998-ban lett fellőve, de azonnal a tengerbe esett. Phenjan a tényekkel szemben azonban váltig állítja kísérletei kizárólag lakossági érdekeket szolgál. Egy műhold pályára állítással pontosabban meghatározhatnák az időjárás alakulását és ezzel a betakarítási becsléseket is – írja Washington post.

Phenjan 2009-ben próbálkozott utoljára műhold pályára állítással, akkor egy többfokozatú hordozó rakéta fellövése fulladt kudarcba, miután a harmadik fok nem gyulladt ki. Mindenféle hírek keringtek a rakéta sorsáról: külsős beszámolókra szerint Unha-2 névre hallgató műhold a Csendes óceánba zuhant. Kim Dzsongil viszont már a műhold pályára állításáról beszélt népének. Sőt a másnapi vezető állami napilap a műhold dicsőséges kilen percéről ír, mely már azonnal forradalmi dalokat sugároz.

A mostani fellövést máris az észak-koreai űrtechnológia győzelmeként és egy olyan forradalmi tűzként állítják be Phenjanban, amely a dicső Kim Irszen tiszteletére kapott lángra, hogy a 2012-es év egy erős és virágzó éve legyen nemzetüknek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Nagyon hasznos funkcióval bővült a Google Maps, de nem örülhet neki mindenki

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

Megfogta a Boeingot a repülési tilalom

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

A lányával együtt tűnt el egy férfi, fegyverét is magával vitte

Index: Több százmilliós szerződésmódosítással kezdődhet a budapesti patkányirtás, ha még nem késő

Index: Több százmilliós szerződésmódosítással kezdődhet a budapesti patkányirtás, ha még nem késő

Vámpírok, boszorkák és egyéb élőlények – itt a "pécsi Radiohead" új nagylemeze

Vámpírok, boszorkák és egyéb élőlények – itt a "pécsi Radiohead" új nagylemeze

Egy ideális világban Keanu Reeves léggitározna a tiszteletére rendezett filmfesztiválon

Egy ideális világban Keanu Reeves léggitározna a tiszteletére rendezett filmfesztiválon