szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Május 15-én ül össze az a bolíviai bíróság, amely megkezdi a Tóásó-ügy, az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, a szóbeli meghallgatásokat.

Bolíviai sajtójelentések szerint - miután november elején az illetékes bolíviai bíróság lezárta a per vádemelési szakaszát, és esküdtszék elé utalta a 39 gyanúsítottat, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt - az illetékes La Paz-i törvényszék a hét közepén értesítette a bolíviai belügyi tárcát a bírósági tárgyalás időpontjának kitűzéséről. A hivatalos értesítés szerint április 24-én tartják a meghallgatásokat a 12 polgári esküdt kiválasztására, s közülük május 2-án választják ki azt a három bírót, aki két hivatásos bíróval együtt alkotják majd a tárgyalást vezető bírói testületet. Kormányzati források a vádlottak nagy száma miatt elhúzódó tárgyalásra számítanak - jelentette a Los Tiempos bolíviai lap internetes kiadása. 

Az ügyészség szerint a gyanúsítottak terroristák, akik meg akarták gyilkolni a bolíviai elnököt, és fegyveres milíciát szerveztek, hogy elszakítsák Santa Cruz tartományt az országtól. Ellenzéki körök és egyes diplomaták szerint viszont kreált ügyről van szó, és a háttérben a kormánynak az a szándéka áll, hogy lejárassa legbefolyásosabb, Santa Cruzban szervezkedő ellenfeleit.

Az ügy 2009 április 16-ának hajnaláig nyúlik vissza, amikor a rendőrség bejelentette, hogy felszámolt egy terrorista csoportot. A rajtaütés során életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpád és az ír Michael Martin Dwyer. A csoportból Tóásó Előd és a horvát-bolíviai állampolgár Mario Francisco Tádic Astorga azóta a San Pedro börtön rabja. Bolíviában felemelték az előzetes letartóztatás maximális idejét 18-ról 36 hónapra, de Tóásó esetében ez a 36 hónap is lejár áprilisban.

A per 39 vádlottjának hozzátartozói és barátai a bolíviai kommandós akció hároméves évfordulójára, hétfőre virrasztás terveznek Santa Cruz egyik központi részén, a Szeptember 24. téren, hogy megmozdulásukkal széles körű, átlátható és részrehajlástól mentes vizsgálatot követeljenek Rózsa Flores Eduardónak a latin-amerikai országban kifejtett tevékenysége ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az etióp hadsereg elfoglalta a lázadó tartomány székhelyét

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”

Az Index új vezérigazgatója a hvg360-nak: „Az Indexre egy nagyon komoly üzletként tekintek”