szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Helikoptereket és repülőgépeket kért az Európai Uniótól Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a nemzetközi szervezet szíriai megfigyelői missziójához - közölte kedden Luxemburgban a dél-koreai diplomata. "Úgy gondolom, hogy az EU vezetése pozitívan viszonyul (a felvetéshez)"- mondta a főtitkár, miután találkozott Jean-Claude Juncker luxemburgi kormányfővel.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szombaton döntött egy 30 fős fegyvertelen megfigyelő csoport Szíriába küldéséről. A megfigyelő misszió a szíriai kormány és az ellenzék fegyveres csoportjai között életbe lépett törékeny tűzszünet betartását ellenőrizné, tagjainak száma a tervek szerint később 250 főre nőhet.

"Fel kell tenni a kérdést, hogy elegendő-e 250 megfigyelő. Úgy vélem, a jelenlegi helyzet és az ország méretének fényében nem - mondta Ban - Ezért nagyon jelentős mobilitásra lesz szüksége a missziónak".

Ban az esetleges uniós segítségről hétfőn Brüsszelben folytatott tárgyalásokat Herman Rompuyjel, az Európai Tanács elnökével, José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság vezetőjével és Catherine Ashtonnal, az EU külügyi főképviselőjével is. "Arról beszéltünk, hogy az EU képes-e a mobilitás biztosításához szükséges eszközöket, például repülőgépeket és helikoptereket a rendelkezésünkre bocsátani" - mondta kedden Luxemburgban.

A szíriai helyzettel kapcsolatban közölte: az első megfigyelőcsoport megerősítette, hogy "egyes elszigetelt esetekben sajnos sor került erőszakra" a fegyvernyugvás életbe lépése óta, de "összességében betartják a tűzszünetet". Az ENSZ-megfigyelők fegyveres védelme egyelőre nincs napirenden, az a szíriai kormány feladata - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Lehet, hogy van kész forgatókönyve a kormánynak a tanévről, csak senki nem tud róla

Lehet, hogy van kész forgatókönyve a kormánynak a tanévről, csak senki nem tud róla

Már viszik el a rendőrök az ellenzékieket Minszkben

Már viszik el a rendőrök az ellenzékieket Minszkben

Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj

Verstappené a 70. évfordulós silverstone-i nagydíj