szerző:
MTI

Most már biztos: Hollande nyerte a francia elnökválasztás első fordulóját Sarkozyvel szemben.

A szocialista Francois Hollande a szavazatok 28,4-29,3 százalékával legyőzte a hivatalban lévő Nicolas Sarkozy elnököt (25,5-27 százalék) a vasárnapi franciaországi elnökválasztás első fordulójában, így ők ketten kerülnek a május 6-i második fordulóba a francia televíziós állomások által az urnazárás után ismertetett felmérések (exit poll) szerint.

Francois Hollande: 17 év után újra előretör a baloldal Franciaroszágban
©

"A franciák megtagadták" Nicolas Sarkozyt - vélte Martine Aubry, a Szocialista Párt vezetője.

A harmadik helyen a szélsőjobboldali Marine Le Pen áll a szavazatok 18,2-20 százalékával, megelőzve a radikális baloldali Jean-Luc Mélenchont (10,8-11,7 százalék). A centrista Francois Bayrou a szavazatok 8,5-9,1 százalékára számíthat. Ilyen jó eredményt szélsőjobboldali jelölt még nem ért el elnökválasztáson.

A becslések szerint a részvételi arány eléri a 80 százalékot, amely 1981 óta a második legmagasabb. Ez azért meglepetés, mert a felmérések még az utolsó napokban is rekordmértékű távolmaradást jelezték, amit az elemzők az unalmas kampánnyal magyaráztak.

A vasárnapi előnyszerzéssel jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy két hét múlva, 17 év után ismét baloldali államfője lesz Franciaországnak, miután a második fordulóra valamennyi felmérés a szocialista jelölt biztos, legalább 55 százalékos támogatottságú győzelmét prognosztizálja.

A jelenlegi államfőnek elsősorban szimbolikus győzelmet jelentett volna, ha megelőzi az első fordulóban Hollande-ot, mert elhitethette volna a táborával, hogy még nem dőlt el a választás kimenetele. "Ha a második helyen végez, akkor neki annyi" - idézte hétvégi számában az egyik elnöki tanácsadót a Le Monde.

Az első forduló eredményét Aurélie Filipetti, az egyik vezető szocialista politikus "nagyon jónak" minősítette. A baloldal tartalékai a második fordulóra egyértelműen jelentősebbek, mint a jobboldalé: Hollande biztosan számíthat Mélenchon táborának legalább 85 százalékára, és a 3 százalék körül végzett Eva Joly (Zöldek), valamint a néhány százalékot elért két trockista, Nathalie Arthaud és Philippe Poutou támogatóira. A közvélemény-kutatók szerint a szélsőjobboldalról is jóval nagyobb arányban szavazhatnak át a második fordulóban a szocialista jelöltre, mint a korábbi választásokon.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front jelöltje ugyanakkor nagyon jó eredményt el a körülbelül 20 százalékkal. A pártalapító Jean-Marie Le Pen lánya először indult elnökválasztáson. Számára az volt a cél, hogy megismételje vagy meghaladja apja 2002-es legjobb, 16,86 százalékos eredményét, amellyel akkor Jacques Chirac mellett bejutott a második fordulóba. Apjával ellentétben, aki elsősorban provokálni szerette a francia politikai élet szereplőit, Marie Le Pen kormányzásra is képes politikusként igyekszik föltüntetni magát, s mostani eredményével elképzelhető, hogy pártját megkerülhetetlen erővé teszi a francia jobboldalon.

Nicolas Sarkozy
©

A hiperaktív Nicolas Sarkozy "abnormális elnökségével" szemben "normális elnökséget" ígérő Hollande az elmúlt fél évben bejárta egész Franciaországot, hogy személyesen szerezze meg az emberek támogatását. A gazdasági válság árnyékában elsősorban a gazdasági növekedés beindítására a fiatalok munkahelyteremtésére helyezte a hangsúlyt. A Szocialista Párt egykori főtitkárának (1997-2008) a kampányban sikerült elfeledtetnie tapasztalatlanságát, és az elnökválasztást valóságos Sarkozy-ellenes referendummá változtatta.

A minden idők legnépszerűtlenebb köztársasági elnökévé vált Sarkozy (36 százalékos tetszési mutató) pedig hiába kért elnézést mandátuma elején az elsősorban a személyiségéből fakadó hibákért, amelyek miatt ráragadt a "gazdagok elnöke" jelző, a franciák többsége már nem tartja sem hitelesnek, sem kompetensnek a gazdasági problémák kezelésében. Az államfő kampánya elején úgy vélte, a franciák értékelni fogják, hogy a negatív gazdasági mutatók ellenére sikerült az országot megvédeni a válság nagyobb hatásaitól. Később azonban stratégiát váltott, és a szélsőjobboldali szavazók meggyőzésére, a közbiztonsági és a bevándorlási kérdésekre összpontosította  kampányát.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Világ

Francia elnökválasztás: Hollande az élen

Az AFP egybehangzó források felméréseire hivatkozva Francois Hollande szocialista jelölt győzelméről adott hírt a francia elnökválasztás első fordulójában. A második forduló május 6-án lesz Hollande és a jelenlegi államfő, Nicholas Sarkozy között.

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Rekord szinten bekecsketejeztek Kecskeméten

Újabb kérdés a rezsiutalvánnyal kapcsolatban: mi van, ha nincs a nevünkön rezsiszámla?

Újabb kérdés a rezsiutalvánnyal kapcsolatban: mi van, ha nincs a nevünkön rezsiszámla?

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden

Szocialista jelölt is elindul Botka ellen Szegeden

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

Egy részeg férfi megvert egy gyereket, mert kicsúfolta

21,6 millió forinttól indul itthon az új BMW X6

21,6 millió forinttól indul itthon az új BMW X6

Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél

Lezuhant egy siklóernyős Iszkaszentgyörgynél