szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Svájc kész gyógykezelésre fogadni a súlyos gerincbántalmaktól szenvedő Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt, akit a harkivi női börtönben őriznek - jelentette be Didier Burkhalter svájci külügyminiszter.

"Ha az Európai Unió, Németország és Ukrajna beleegyezik, készek vagyunk közvetítői szerepet vállalni egyrészt, másrészt pedig segítséget nyújtani" - mondta a miniszter a Neue Zürcher Zeitung című svájci napilapnak. 

Burkhalter kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy "a Timosenko-ügy miatt megérné bojkottálni" a labdarúgó Eb-t. "Nem gondolom, hogy bojkottal való fenyegetőzés segítene ebben a helyzetben" - mondta, hozzátéve, hogy a svájci kormány képviselője a terveknek megfelelően jelen lesz Lengyelország és Ukrajna által közösen szervezett Európa-bajnokságon.

Timosenko lánya, Jevhenyija az Österreich című újságnak az mondta, hogy aggódik az anyja életétéért. A lapnak arra a kérdésére, hogy folytatja-e Timosenko az április 20-án elkezdett éhségsztrájkot, kijelentette: "Igen, ezt tervezi. Folytatni fogja a tiltakozást, minden következményével együtt, amíg nem születik döntés. Ez a szándéka, és ezért aggódom. Féltem az anyám életét".

Timosenkót, Viktor Janukovics elnök legfőbb politikai ellenlábasát egy kijevi bíróság októberben hétévi börtönbüntetésre ítélte az 2009-es orosz-ukrán gázárszerződések megkötésekor kormányfőként elkövetett hivatali visszaélés vádjával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!