szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Olaszországban drámaian csökkent Silvio Berlusconi volt miniszterelnök pártjának támogatottsága a vasárnapi-hétfői részleges önkormányzati választások előzetes eredményei alapján.

A jobbközép Szabadság Népe polgármesterjelöltje az előzetes eredmények szerint mindössze 13 százalékot szerzett a korábban Berlusconi fellegvárának számító Palermóban, így nem jutott be a második fordulóba. A párt jelöltjei Parmában és Genovában sem jutottak tovább, ahol az első fordulóban a balközép Demokrata Párt által támogatott politikusok szerezték a legtöbb voksot. Palermóban is egy baloldali politikus, a Zöldek és a kommunisták által is támogatott maffia-ellenes aktivista, Vincenzo Costa nyerte az első fordulót.

Silvio Berlusconi
©

Ignazio La Russa, a Szabadság Népe párt választási koordinátora elismerte, hogy a párt "súlyos hibákat követett el a jelöltállításkor".

Ezzel párhuzamosan jelentős sikert könyvelhetett el a Beppe Grillo humorista és blogger vezette 5 Csillag Mozgalom, amely a "korrupt" pártok teljes háttérbe szorítását ígérte választóinak, illetve populista és EU-ellenes üzenetekkel kampányolt. Egyebek mellett azt javasolta, hogy Olaszország hagyja el az eurózónát, és jelentsen államcsődöt. A mozgalom jelöltje Parmában 20 százalékot, Genovában 14 százalékot, míg Veronában 10 százalékot szerzett.

A vasárnap és hétfőn megrendezett olaszországi időközi helyhatósági választások jelentőségét az adja, hogy az első megméretést jelentik a pártok számára Mario Monti technokrata kormányának tavaly novemberi hatalomra kerülése óta. Az előzetes eredmények azt mutatják, hogy a kormány kemény gazdasági megszorító intézkedéseit egyre kevesebben támogatják.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!