szerző:
MTI

Két olasz napilapnak írt levélben halálos merénylettel fenyegette meg Mario Monti miniszterelnököt a tavaly december óta ismételt terrorista akciókról ismert anarchista csoport.

“Monti a hátralevő hét célpontunk egyike. A Népnek nem érdeke Európában maradni, hogy ezzel megmentse a bankokat. A Néptől kaptunk mandátumot, és életünket is feláldozzuk az igaz ügyért. A Nép megadóztatása a Nép kirablása. Éljen a FAI, éljen az anarchia!” -  fogalmazott  a FAI (Informális Anarchista Föderáció) rövidítéssel ismert anarchista szervezet három oldalas politikai kiáltványa.

A célpontok között megnevezték az Equitalia adóügynökség dél-itáliai központjának igazgatóját is.

Az írógéppel írt levelet a Calabria Ora és a Gazzetta del Sud dél-olasz napilapok postaládájában helyezték el. A hatóságok hangsúlyozták, hogy hiába az aláírás, a levél származását kétségek övezik. Pártok és társadalmi szakszervezetek azonnali szolidaritásukat fejezték ki Montinak és elítélték az egyre fenyegetőbb “terrorista stratégiát”.      

A FAI több levélbombát küldött az Equitalia olaszországi hivatalaiba. A legelső robbanószerkezettel teli boríték tavaly decemberben az Equitalia római vezérigazgatójának kezében robbant fel. Szintén decemberben lövedékkel teli borítékot kapott Gianni Alemanno, Róma főpolgármestere és számos párt vezetője is.      

Az anarchista csoport vállalta magára a Roberto Adinolfi, a Finmeccanica katonai konszernhez tartozó Ansaldo atomkutató nagyvállalat ügyvezető igazgatója elleni merényletet is, akit május 7-én a nyílt utcán lábon lőttek. 

Ezt követően a belügyminisztérium több mint  négyszázra becsülte az esetleges terrorista merényletek célpontjait képző személyeket, és a fegyveres erők katonáival biztosított védelmet az olasz és multinacionális cégek, többek  között az Equitalia és a Finmeccanica vezető menedzsereinek.          

A Finmeccanica munkásszakszervezetei bejelentették, hogy egy órás sztrájkot tartanak a terrorizmus ellen.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!