szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tajvan első ízben telepített a szigetre olyan cirkálórakétákat, amelyek képesek elérni a szárazföldi Kína délkeleti partvidékeinek katonai bázisait, kilövő állásait - jelentette a tajvani helyi média hétfőn.

Az 500 kilométer hatótávolságú, saját gyártású Hsziungfeng 2E, vagyis Bátor Szél névre keresztelt cirkálórakétákat (vagyis manőverező robotrepülőgépeket) a Liberty Times című lapnak nyilatkozó katonai forrás szerint már hadrendbe állították. A projekt több mint egymilliárd dollárba (237,7 milliárd forint) került. A tajvani védelmi tárca nem kívánta kommentálni az értesülést.

A lap által megszólaltatott szakértő szerint "bizonyos körülmények között" a rakétáknak elrettentő hatásuk lehet. Kevin Cseng (Cheng) úgy vélte: egy, a Tajvani-szoros két partja közötti háború esetén repülőterek és más katonai célpontok ellen lehetnének bevethetők. Becslése szerint több mint száz Hsziungfeng 2E típusú rakéta irányulhat a szárazföld felé. Tajvani katonai szakértők azt feltételezik, hogy a Népi Felszabadító Hadsereg szárazföldi kínai, part menti bázisain több mint 1600 rövid hatótávolságú rakéta fenyegeti Tajvant.

Peking és Tajpej viszonya 2008 óta látványosan enyhült, a soha nem látott közeledés elsősorban a gazdasági, a kereskedelmi, a pénzügyi, a kulturális és a turisztikai területeken jellemző. A fejlődés egybeesik a Kuomintang-párti Ma Jing-csiu (Ma Ying-jeou) elnökké választásával. A Peking-barátként jellemzett Ma-t idén januárban megerősítették a pozíciójában.

A kínai polgárháborút követően a Kuomintang-kormány Tajvanra menekült, s az ENSZ-ben 1971-ig a Kínai Köztársaság, azaz Tajvan képviselte Kínát. Jelenleg mindkét fél elfogadja az úgynevezett "egy-Kína" elvet, bár a két oldalon különbözőképpen értelmezik.

Peking korábban többször is hangsúlyosan kifejezte, hogy amennyiben a sziget vezetése a függetlenség kikiáltására készülne, azt erő alkalmazásával akadályozná meg. A Kínai Népköztársaság és a Kínai Kommunista Párt nyíltan hirdetett célja az ország békés újraegyesítése, de Tajvan első embere idén  közölte, egyelőre nem látja itt az idejét a politikai tárgyalásoknak.

Tajvannak jelenleg 23 országgal van diplomáciai kapcsolata, ezek többségükben szegény afrikai, csendes-óceáni és közép-amerikai államok, Európából egyedüliként a Vatikán ismeri el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felgyújtotta 61 millió forintos Mercedesét és Zaporozseccel távozott – videó

Felgyújtotta 61 millió forintos Mercedesét és Zaporozseccel távozott – videó

Erősebbnek tűnik a koronavírus-járvány második hulláma Franciaországban

Erősebbnek tűnik a koronavírus-járvány második hulláma Franciaországban

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után

Szijjártó az EU- és NATO-integráció blokkolásával fenyegeti Ukrajnát két magyar kormánytag kitiltása után