szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) szerdán sajtótájékoztatón tiltakozott az ellen, hogy ismeretlenek eltávolították a párt Kolozsvár határában aznap felszerelt választási hirdetését, egy román-magyar-cigány-német nyelvű táblát.

A várossal határos Szászfenes község polgármestere az MTI-nek azt mondta, azért intézkedtek a leszerelésről, mivel a tábla után nem fizették ki az önkormányzatnak járó reklámilletéket. Gergely Balázs, az EMNP alelnöke, aki a párt kolozsvári polgármesterjelöltje a június 10-i romániai helyhatósági választásokon, délután rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy ismeretlen tettes ellen feljelentést tesznek választási hirdetésük eltávolítása miatt.

Szőcs Sándor Attila ügyvéd közölte: lopás, rongálás és hatósági visszaélés miatt tesznek feljelentést. Az ügyvéd elmondta, az EMNP valamennyi törvényes előírást tiszteletben tartott: privát felületet vett igénybe, szerződést kötött a hirdetőtáblát fenntartó céggel, fizetett a hirdetésért, és senkit sem sértő feliratot tett ki.

A Kolozsvár nyugati bejáratától mintegy 500 méterre, Szászfenes területén felállíttatott óriáspannón Kolozsvár neve szerepelt románul, magyarul és németül, mellette a város történelmi címere, és az Isten hozta felirat, szintén négy nyelven, a pannó alsó felében pedig az EMNP jelvénye volt látható.

A párt vezetői a sajtótájékoztató ideje alatt értesültek arról, hogy a négynyelvű feliratot a várossal szomszédos Szászfenes község polgármesteri hivatalának utasítására távolították el, a szászfenesi rendőrök pedig jegyzőkönyvet állítottak ki a történtekről. Szőcs Sándor Attila súlyosbító körülménynek tekintette ezt a vonatkozást. "Nem tudom minősíteni azt az államot, amelyben a rendőrség a tett helyszínén pártolja a bűnelkövetőt" - jelentette ki.

Purdea Anca-Sidonia a Kolozs megyei rendőrség szóvivője az MTI-nek megerősítette, valóban jelen voltak a tábla eltávolításánál a szászfenesi rendőrőrs képviselői, akik azt vizsgálták, törvényesen került-e ki a hirdetés az országút melletti pannóra. A szóvivő szerint ez a vizsgálat jelenleg is tart. Arról nem kívánt nyilatkozni, hogy pontosan mi került a rendőrségi jegyzőkönyvbe.

Ioachim Vancea, Szászfenes polgármestere az MTI-nek elmondta, a táblát azért vették le a polgármesteri hivatal illetékesei, mert az azon megjelent hirdetés után nem fizették be a szászfenesi polgármesteri hivatalnak járó illetéket. Az MTI kérdésére hozzátette, az illetéket a hirdetőtáblát fenntartó cégnek kell befizetnie minden egyes új hirdetés után. A polgármester állítólag utasította alkalmazottait, úgy távolítsák el a hirdetést, hogy az ne rongálódjon meg. A levett feliratokat a polgármesteri hivatal raktárában őrzik, és csütörtökre a hivatalba várják az érintetteket, hogy tisztázzák a jogi helyzetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Élvezetes kis méregzsák: íme a 204 lóerős Hyundai i20 N

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót

Nagy szerencse és nagy lehetőség: találtak két új exobolygót