szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minszkbe vezetett csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz államfő megválasztása utáni első külföldi útja, amit nagyra értékelt fehérorosz kollégája, s a két ország előtt álló "nagy jövőről" beszélt.

"Én nagyon hálás vagyok ezért a látogatásért. Ez fontosabb minden gazdasági megállapodásnál. Azt jelzi, hogy nagy jövő előtt állunk" - hangoztatta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz államfő a Putyinnal folytatott csütörtök esti megbeszélése után.

Lukasenka hangsúlyozta, hogy építő szellemű, tartalmas megbeszélést folytattak az orosz-fehérorosz együttműködés minden területéről, és e "bizalmas párbeszéd" nagy eredményeket hozott a kétoldalú viszonyról szóló kérdésekben.

A fehérorosz elnök szerint a megbeszélésen szó volt az euroázsiai integrációról, az eurázsiai gazdasági unió létrehozásáról is - ebben a két ország között nincsenek nézeteltérések.

Putyin minszki látogatásával egy időben parafáltak egy fehéroroszországi atomerőmű építéséről szóló megállapodást. Korábbi hírek szerint az orosz tervek alapján készülő atomerőmű Grodnenszki megyében épül, ahol már javában folynak az élőkészítő infrastrukturális beruházások. Az atomerőmű első reaktorát várhatóan 2017-ben állítják üzembe. 

Putyin minszki látogatása pénteken ér véget, onnan Berlinbe, majd Párizsba utazik első hivatalos külföldi körútja keretében. Megfigyelők szerint az, hogy Putyin Minszkkel kezdte körútját, egyfajta fricska a Nyugatnak, s Moszkva ezzel akarja világossá tenni, hogy mi élvez elsőbbséget külpolitikájában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

Kémfotókon a teljesen új 7-es BMW

3,2 millió forintot fizetett valaki egy Radiohead-kazettáért

3,2 millió forintot fizetett valaki egy Radiohead-kazettáért

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is

Messenger, WhatsApp, iMessage: 15 csevegőt használhat egy appból PC-n és Androidon is