szerző:
MTI

Tüntetéssé fajult Santiagóban a volt chilei diktátorról, Augusto Pinochetről tartott filmbemutató helyi idő szerint vasárnap. Tizenhatan megsérültek, huszonöt embert őrizetbe vettek.

A dél-amerikai ország egykori hírhedt diktátoráról hívei, a Szeptember 11. Társaság tagjai készítették a Pinochet című dokumentumfilmet. A társaság neve arra a napra utal, amikor Pinochet 1973. szeptember 11-én véres puccsal hatalomra került, és megdöntötte a demokratikusan választott Salvador Allende hatalmát. Uralma 1990-ben ért véget, és ez idő alatt körülbelül 3 ezer ember tűnt el vagy vált a junta áldozatává. A film a 2006-ban elhunyt Pinochetet olyan nemzeti hősként mutatja be, aki megmentette Chilét a kommunizmustól.

Miközben a vetítés helyszínén, egy santiagói központi színházban hívei chilei zászlókkal és Pinochet magasba tartott fotóival emlékeztek a volt diktátorra, az épület előtt több százan tüntettek a film bemutatása ellen. A rendőrség könnygáz és vízágyúk bevetésével igyekezett szétoszlatni a tüntető tömeget. A tüntetők meg akarták közelíteni a Caupolicán színházat, ez végül összecsapásba torkollt a rendőrökkel. A sérültek közül 14 rendőr, két újságíró – derült ki a hatóságok tájékoztatásából.

Tüntetők egy csoportja megrongálta a környező üzletek kirakatait, megpróbáltak felgyújtani egy autókereskedést és egy még félkész épületet. Rendőrségi tájékoztatás szerint a tömeg őrizetbe vett tagjai ellen rendzavarás és károkozás a vád.

Hírügynökségi jelentések szerint a mostani a legnagyobb tüntetés volt Pinochet halála óta. Közvetlenül a tiltakozó megmozdulás előtt az egykori tábornok által vezetett rezsim áldozatai, illetve az eltűntek hozzátartozói, továbbá több emberjogi csoport levélben kérte Sebastian Pinera államfőtől a film bemutatásának megtiltását.

Az elnöki szóvivő vasárnap azt mondta, hogy a szervezőknek – azaz Pinochet híveinek – joguk van véleményük kinyilvánítására. Ugyanakkor sajnálkozásának adott hangot amiatt, hogy egy olyan rendszert biztosítottak támogatásukról, amely megsértette az emberi jogokat. "Szükségtelen, hogy tisztelegjenek Pinochet emléke előtt" – fogalmazott a szóvivő, a film bemutatását azonban engedélyezték.

Santiagóban a napokban már tüntettek a film bemutatása ellen. A bemutatóra a hírek szerint ötezer jegy kelt el, de vélhetően a demonstráció hatására végül sokan nem mentek el a vetítésre.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!