szerző:
MTI

Az exit-pollok szerint Francois Hollande pártja győzött a vasárnapi referendumon. 1981 óta nem arattak ekkora győzelmet.

Abszolút többséget szerzett Franciaországban a Francois Hollande elnököt adó Szocialista Párt (PS) a nemzetgyűlési választások második fordulójában - ismertette az Ipsos és a CSA közvélemény-kutató intézet felmérésén alapuló exit poll eredményt vasárnap este az RTBF belga közszolgálati televízió.

Az 577 képviselői helyből a szocialisták minimum 312, maximum 326-ot szereztek, az abszolút többséghez 289 mandátum szükséges. A Zöldek 18-24 képviselői helyre számíthatnak, ami azt jelenti, hogy önálló (legalább 15 fős) frakciót tudnak majd alakítani. A radikális baloldalnak azonban erre a becslések szerint elért 9-11 mandátummal nem lesz lehetősége.

A szocialisták ekkora mértékű győzelmére az 1981-es választások óta nem volt példa Franciaországban. Mindez azt jelenti, hogy a PS-nek sem az új kormányban már eddig szerepet vállaló Zöldekre, sem a radikális Baloldali Frontra nem kell majd támaszkodnia a törvények megszavazásakor.

Ez a helyzet megkönnyítheti Hollande számára azoknak a népszerűtlen intézkedéseknek az elindítását, amelyek az eurózóna válsága miatt egyre inkább elkerülhetetlenek Franciaországban, s amelyeket a radikális baloldal, amely számos kérdésben a szocialistáktól eltérő álláspontot képvisel, nem biztos, hogy megszavazna a parlamentben. Az elnök konkrét lépésekről még nem ejtett szót, de ígéretet tett arra, hogy 2013-ig három százalék alá szorítja a GDP-arányos államháztartási hiányt, 2017-re pedig egyensúlyba hozza a költségvetést. Programja végrehajtásához azonban elengedhetetlen volt többséget szereznie a parlamentben.

A politikai viták és a kompromisszumok színhelye ezentúl feltehetően a felsőház lesz, ahol a parlamenti baloldal már tavaly ősz óta többségben van, de ott a szocialistáknak nincs abszolút többségük. A PS 130 szenátorral rendelkezik, a többséghez pedig 175 szavazatra van szükség. 

A Nicolas Sarkozy előző elnök visszavonulása után vezető nélkül maradt jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) az új összetételű nemzetgyűlésben 212-234 fős ellenzéki frakciója lesz, a centrista Modem két mandátumot szerzett.

Több mint 25 év után a szélsőjobboldali Nemzeti Frontnak (FN) is lesz legalább egy, maximum 4 képviselője a nemzetgyűlésben. A pártalapító Jean-Marie Le Pen 22 éves jogászhallgató unokája, Marion Maréchal-Le Pent már biztos, hogy megválasztották a déli vaucluse-i választókörzetben, ahol 6 órakor zárták az urnákat. A pártelnök Marine Le Pen az első eredmény szerint viszont nem került be az északi Hénin-Beaumont nevű választókerületéből a nemzetgyűlésbe; az FN azonban a szavazatok újraszámlálását kérte, miután alig 130 szavazat a különbség Le Pen és a szocialista jelölt között.

A 2007-es elnökválasztás baloldali vesztese, Ségolene Royal, az államfő négy gyermekének anyja is kikapott La Rochelle-ben, ő már elismerte a vereségét, ahogy Francois Bayrou, a Modem elnöke is.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt

Nem engedik be a saját üzletébe az egykori motorversenyzőt

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Az elmúlt 26 év legerősebb hurrikánja söpört végig tavaly Floridán

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Őrizetbe vették a fűben magára hagyott újszülött édesanyját

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Nem áll meg az élet az ünnepek alatt sem: körülbelül 20 ezer bolt lehet nyitva az országban

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Itthon is van dolga a tűzoltóknak

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze