szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A konzervatív Új Demokrácia (ND) 129 képviselői helyet szerzett a 300 fős athéni parlamentben a vasárnapi görögországi választásokon a szavazatok 99,84 százalékának összesítése alapján – közölte a görög belügyminisztérium.

Az ND a szavazatok 30 százalékát szerezte meg. A radikális baloldali koalíció (Sziriza) a szavazatok 27 százalékával 71 mandátumhoz jutott.

A szocialista PASZOK 12 százalékot (33 mandátum), a nacionalista Független Görögök 7,5 százalékot (20 mandátum) ért el. A neonáci Arany Hajnal a szavazatok 7 százalékát kapta (18 mandátum). A Demokratikus Baloldal (Dimar) 6 százalékot szerzett (17 mandátum), a kommunista párt 4,5 százalékot (12 mandátum).

Megfigyelők szerint az ND a szocialista párttal fog koalíciót kötni, és a Dimar is csatlakozhat hozzájuk. A kampányban csak e három párt vállalta, hogy bevezeti a Görögországot a csődtől megmentő nemzetközi hitelcsomag fejében elvárt megszorításokat.

A világ hét legfejlettebb ipari államának (G7) pénzügyminiszterei üdvözölték a vasárnapi görög parlamenti választások eredményét. Mint közölték, "mindannyiunk érdeke", hogy Görögország teljesítse kötelezettségeit, és az euróövezet tagja maradjon.

Antonisz Szamarasz és pártja szereztek többséget
©

A G7-ek – Franciaország, Németország, Olaszország, Japán, az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Kanada – reményüket fejezték ki helyi idő szerint vasárnap kiadott közleményükben, hogy az euróövezet együttműködik majd az új görög kormánnyal annak érdekében, hogy Görögország "megmaradjon a reform és a fenntarthatóság útján az eurózónán belül".

A G7-pénzügyminiszterek a görög parlamenti választások eredményére reagáltak. A voksoláson csekély többséget szereztek azok a pártok, amelyek hajlandók bevezetni a Görögországnak nyújtandó újabb nemzetközi mentőcsomag fejében elvárt további megszorításokat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

Előjogok járnának az oltottaknak Ausztriában

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

1,3 milliárdot kapnak önkormányzatok, a fővárosban csak két fideszes kerületnek jut a pénzből

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz

Tordai Bence szerint Varga Mihály mellbe lökte, amikor ő megkérte, hogy csatlakozzon a kezdeményezésükhöz