szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem hajlandó részt venni egy koalíciós kormányban a görög Radikális Baloldali Koalíció (Sziriza) – erősítette meg hétfőn a párt elnöke. Alexisz Ciprasz Antonisz Szamarasszal, a választásokon győztes konzervatív Új Demokrácia vezetőjével egyeztetett. A megbeszélés után azt mondta: "Ellenzékben leszünk. Ellenfelek maradunk".

A vasárnapi választásokon második helyen végzett Sziriza elnöke már a voksolás napján jelezte, hogy pártja nem lép majd koalícióra.

Szamarasz közölte, hogy pártja ígéreteihez híven továbbra is kiáll a takarékossági programok végrehajtása mellett. "A görög nép a mi európai politikánkat választotta. Betartjuk, amit ígértünk. Ciprasz nem akar egy ilyen kormányban részt venni" – mondta a találkozó után.

Szamarasz hétfőn hangsúlyozta, hogy azonnal meg kell alakítani a "nemzeti egyetértés" kormányát Görögországban, miután kormányalakítási megbízást kapott Karolosz Papuliasz államfőtől.

Az Új Demokrácia vezére hétfőn Evangelosz Venizelosszal, a harmadik helyezett szocialista PASZOK elnökével is tárgyal majd a koalícióra lépésről. A két párt tavaly a májusi választásokig kényszerkoalícióban kormányzott, ketten együtt most is többségben vannak a parlamentben. Ugyanakkor egy újabb konzervatív-szocialista összefogás valószínűségét csökkenti, hogy Venizelosz korábban ragaszkodott ahhoz, hogy egy nagykoalíciónak a Sziriza is tagja legyen.

Ezzel párhuzamosan a vasárnap hat százalékot szerző Demokratikus Baloldal (Dimar) elnöke hétfőn azt mondta, hogy pártja kész támogatni egy európárti koalíciót, ha az újratárgyalja a nemzetközi pénzügyi segítség "súlyos" feltételeit, illetve ha az ország az eurózóna tagja marad.

Az Új Demokrácia (ND) 129 képviselői helyet szerzett a 300 fős athéni parlamentben a vasárnapi választásokon a szavazatok 99,84 százalékának összesítése alapján. Az ND a szavazatok 30 százalékát szerezte meg. A Sziriza a szavazatok 27 százalékával 71 mandátumhoz jutott. A Paszok 12 százalékot (33 mandátum), a nacionalista Független Görögök 7,5 százalékot (20 mandátum) ért el. A neonáci Arany Hajnal a szavazatok 7 százalékát kapta (18 mandátum). A Dimar 6 százalékot szerzett (17 mandátum), a kommunista párt 4,5 százalékot (12 mandátum).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

"Az éttermek csak azért nyithatnak ki, hogy kereszthuzatot csináljanak" - Kovács András Péter videóban magyarázza a kormány intézkedéseit

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Bölcsődei dolgozók: Ha nyitva maradnak a bölcsődék, járjon soron kívüli oltás is

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma

Egy nap után kiderült az oltási rendszer hibabejelentő telefonszáma