szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négytől húsz évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre ítélt a szerb igazságszolgáltatás kedden tizennégy volt szerb katonát, mert a horvát függetlenségi háborúban (1991-1995) megöltek 70 horvát civilt.

A vádirat szerint a tizennégy férfi 1991 októberében 48 civilt ölt meg a kelet-horvátországi Lovas faluban, házaikban vagy rögtönzött börtönökben. További huszonkét ember halálát az okozta, hogy három csoportban aknamezőre hajtották őket.

A háborús bűnök ügyében ítélkező szerb bírói testület elnöke, Olivera Andjelkovic az ítélethirdetéskor kijelentette: a bíróság minden kétséget kizáróan bebizonyította, hogy a vádlottak bűnösek a horvát civil lakosság ellen elkövetett többrendbeli emberölésben, bántalmazásban és kínzásban.

A bíró szerint a vádlottak horvát nemzetiségű civilek elleni támadásokra adtak utasítást, és végre is hajtottak ilyen támadásokat.

A per 2008-ban kezdődött a háborús bűnök ügyében ítélkező belgrádi törvényszéken. Az elítéltek 30 napon belül fellebbezhetnek az ítélet ellen.

Horvátország függetlenségének 1991-ben történt kikiáltása után háború tört ki Zágráb és a Belgrád által támogatott horvátországi szakadár szerbek között. A harcokban körülbelül 20 ezer ember halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Állítólag ezeket az iPhone-okat már nem fogja támogatni az Apple

Leggazdagabb futballklubok: A Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot

Leggazdagabb futballklubok: A Barcelona egy hajszállal előzi a Real Madridot