szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Élőben, online követhetik nyomon az érdeklődők egy korai emberféle, az Australopithecus sediba kétmillió éves csontvázának kiszabadítását a kőzetekből - jelentették be dél-afrikai tudósok.

Az egy méter széles szikladarabot még 2009-ben tárták fel, azonban ez év júniusáig érintetlenül hevert a johannesburgi Witwatersrand Egyetem laboratóriumában, míg az egyik technikus észre nem vette a fekete kőzetből kiálló fogat. A CT- és DNS-vizsgálat kiderítette, hogy az Australopithecus sediba fiatal egyedének, "Karabónak" a földi maradványait rejti a kőzet.

"Karabóhoz" tartozó első leleteket 2008-ban Lee Berger, a johannesburgi Witwatersrand Egyetem paleoantropológus professzorának kilencéves fia, Matthew fedezte fel. A csontok napvilágra kerülése után a dél-afrikai gyerekeket arra kérték , hogy adjanak nevet a fiatal Australopithecus sediba-egyednek, akit Karabónak neveztek el, ami helyi nyelvjáráson "választ" jelent. Az üledékes kőzet CT-vizsgálata kimutatta, hogy az egyebek közt az állkapcsot, combcsontot, csigolyákat és a bordákat rejti. "Ez az emberfélék valaha feltárt legteljesebb csontváza" - hangsúlyozta Lee Berger.

A csontváz korát kétmillió évesre becsülik, az egyed halálakor 9-13 éves lehetett. Azt nem lehet tudni, hogy a hosszú karokkal, apró aggyal rendelkező faj a Homo nem egyenes ági őse, vagy csak közeli rokona.

Lee Berger közlése szerint a Witwatersrand Egyetemen interaktív laboratóriumot hoznak létre: a kameráknak köszönhetően az érdeklődők valós időben követhetik nyomon, hogy miként szabadítják ki "börtönéből" a kétmillió éves csontvázat.

"Mindent láthatnak, hallhatnak, sőt a Twitteren kérdéseket tehetnek fel a szakembereknek" - magyarázta a professzor. Az online projekttel kapcsolatban kiemelte: az "emberiség bölcsője", a Johannesburgtól északra fekvő, ősmaradványairól híres Malapa mészkőbarlang feltárása óta megnőtt az érdeklődés a régészet iránt.

Lee Berger reményei szerint az interaktív laboratórium megvalósul és novemberig működik. A nézők már az építés folyamatát nyomon követhetik, mihelyt felállítják a kamerákat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Hogyan kommunikáljunk a kamaszokkal?

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Egészségügyi jogviszony: két hónappal később lép hatályba az átalakulás

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó

Tűzgömbbé vált Grosjean autója a Bahreini Nagydíj rajtja után – videó