szerző:
hvg.hu

Az orosz diplomácia szerint már lemondana a szíriai elnök, aki 12 éve még nyugati reformerként állt az országa élére, ma viszont már véreskezű, nemkivánatos diktátorként tekintenek rá.

Hiába a brutális fellépés, Szíriában nem sikerült leverni az arab tavasz óta tartó, fegyveres felkeléssé szélesedő váló ellenzéki mozgalmakat. Sőt, a felkelők már a főváros ellen fordultak, egy öngyilkos merényletben pedig a szír elnök, Bassár el-Aszad több bizalmasát is megölték.

Most pedig már az a hír is felröppent, hogy Aszad hajlandó lenne távozni a hivatalából, és tárgyalásokat kezdeni az átmenetről. Ezt a párizsi orosz nagykövet nyilatkozta, aki szerint Aszad elfogadta a három héttel ezelőtti genfi találkozó zárónyilatkozatát, kijelölte képviselőit, hogy tárgyaljanak az ellenzékkel az átmenetről. A nagykövet szerint ez azt jelenti, hogy az elnök beleegyezett a távozásba, de csakis "rendezett úton". Szíria viszont azonnal cáfolta és alaptalannak minősítette Alekszandr Orlov nagykövet nyilatkozatának állításait.

A jelek mindenesetre a szír elnök hatalmának megrendülését mutatják. 12 éve, hivatalba lépésekor azonban Bassár el-Aszad még nem úgy tűnt, mint egy világpolitikai körökben nemkívánatos, hatalmához ragaszkodó véres diktátor, hanem mint egy Nyugatról hazatért, európéer figura, aki demokratikus reformokat kíván bevezetni országában.

Bassár el-Aszad nem mindig készült politikai pályára. 1965. szeptember 11-én született, a Szíriát uraló Háfez el-Aszad és Anísze Mahlúf második fiaként. A damaszkuszi egyetemen diplomát szerzett szemészetből, majd Londonban már posztgraduális képzésben tanulta tovább a szemgyógyászatot. Feleséget is Angliából hozott, Aszma al-Aszad is szír származású, de angol állampolgár.

Dictators unite: Kadhafi és Aszad, mikor még minden rendben volt.
©

A szemorvoskodásnak azonban hirtetelen vége szakadt, mikor Aszad bátyja, Baszel 31 évesen meghalt. Aszadot rögtön visszahívták Londonból. Katonai akadémiára iratkozott be, majd hamarosan hadsereg ezredese, valamint a szíriai Számítógép Tudományi Társaság elnöke lett. 29 évig uralkodó apja 2000. június 10-én bekövetkezett halála után pedig biztos útja volt az elnökség felé. Támogatói az alkotmányt is módosították, hogy 34 évesen államfő lehessen. A 2000. júliusi népszavazáson 97% támogatta elnökségét.

Rövid tavasz Damaszkuszban

Ünnepi beszédében Aszad széles körű reformokat ígért, beleértve a gazdaság korszerűsítését, a korrupció elleni küzdelmet, és „saját demokratikus tapasztalat” kezdetét. Arra is rámutatott, hogy „nagy szükség van építő kritikára”. Nyilvános politikai fórumokat engedélyeztek, a hatóságok elengedtek több száz politikai foglyot, és több mint három évtized után megjelenhetett az első független újság.

A „damaszkuszi tavasz” azonban nem tartott túl sokáig. 2001-re az értelmiségi találkozókat elkezdték felszámolni. Számos ellenzéki képviselőt letartóztattak. Hamarosan újra korlátozták a sajtószabadságot.

Az évtized végéig szükségállapot állt fent. A biztonsági szolgálatok továbbra is elfogatóparancs nélkül tartottak fogva embereket, amíg az iszlamistákat és a kurd aktivistákat gyakran hosszú börtönbüntetésre ítélték. Bármely gazdasági liberalizációból az elit és szövetségesei profitáltak. 2007-ben Aszad megnyert egy újabb népszavazást, ismét 97%-os többséggel, amely meghosszabbította kormányzóságát további hét évvel.

Izrael és az USA ellensége

A külpolitikában Bassár el-Aszad folytatta apja keményvonalas Izrael-politikáját. Többször kijelentette, hogy nem lesz béke, amíg a hatnapos háború óta megszállt Golán-fennsíkot nem adták „teljes egészében”. Aszad rezsimje továbbra is támogatja az Izrael-ellenes militáns csoportokat USA-vezette megszállás után az iraki felkelőket.

Az USA-val való feszült kapcsolat tovább romlott 2005 februárjában, mikor Rafik Hariri, egykori libanoni miniszterelnököt meggyilkolták. A merénylettel Aszad körét és a szíriai biztonsági szolgálatot gyanúsították, akik Libanont uralták. Annak ellenére, hogy az említettek tagadták részvételüket a gyilkosságban, a nemzetközi felháborodás arra késztette a Szíriát, hogy 29 év után áprilisban kivonuljon Libanonból. Az ENSZ törvényszék négy gyanúsítottat vádolt Hariri meggyilkolásáért, mindegyikük tagja volt a Hezbollah-nak.

Az utóbbi években Aszad szoros kapcsolatot alakított ki Iránnal, Oroszországgal és Kínával. Kapcsolata Törökországgal és Franciaországgal is javult, amíg a felkelés el nem kezdődött. Az USA csak néhány éve kezdte újra a diplomáciai kapcsolatot Szíriával, bár a nagykövete hangoztatta nemtetszését az ellenzék elhallgattatásán, és hamarosan visszavonták, mikor a biztonságát fenyegették.

Amikor kormányellenes tüntetések törtek ki a déli Deraa városban 2011 márciusában, kezdetben úgy tűnt, hogy Aszad elnök kontrollálni tudja az eseményeket, ám nem sokkal később elkezdődött az erőszakos rendcsinálás.

2011 decemberére a halálos áldozatok száma már elérte a 4000 főt. A szíriai biztonsági erők elvesztették az uralmat az ország nagy részén. Az ENSZ emberiség elleni bűncselekménnyel vádolta őket, valamint gazdasági szankciókat léptetett életbe Szíria ellen.

(Forrás: MTI/BBC)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót

Hadházy és Szél már két órája az MTVA székházban - addig maradnak, amíg be nem olvassák a petíciót

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Pénzeken is terjed a tüntetések fő jelszava – fotó

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Ön is használja a Shazamot? Akkor örülni fog, törölték belőle a reklámokat

Cafeteria: ezeket a támogatásokat éri meg még az új év előtt kiszórni

Cafeteria: ezeket a támogatásokat éri meg még az új év előtt kiszórni

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Message In A Bottle: Nyáron megint jön Sting

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet

Sosem látott ellenzéki összeborulást hozott az MTVA-ostrom, a tüntetők propagandatúráztak egyet