szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai kormány nem zárta ki, hogy külső beavatkozás esetén vegyi fegyvereket vetne be az országban zajló konfliktusban.

Szíria nem vet be sem vegyi, sem hagyományos fegyvereket a saját állampolgárai ellen - mondta a külügyi szóvivő hétfőn Damaszkuszban. Dzsihád Makdiszi hozzátette, hogy a vegyi fegyverek a hadsereg ellenőrzése alatt állnak, és csak "külföldi agresszió esetén" vetik be azokat. Mint mondta, "a tábornokok döntik majd el, mikor és hogyan lesznek felhasználva e fegyverek".

Makdiszi olyan kampány szervezésével vádolta a Nyugatot, "amelynek célja egy katonai beavatkozás igazolása azzal, hogy tömegpusztító fegyverekről hazudnak". A szóvivő az állami tévében sugárzott sajtótájékoztatóján leszögezte: Szíria elutasítja az Arab Liga javaslatát, hogy Bassár el-Aszad elnök mondjon le, s akkor "szabadon távozhat". "Sajnáljuk, hogy az Arab Liga ilyen mélyre süllyedt erkölcsileg egy tagállamával szemben. Ez a döntés a szíriai nép joga, amely önállóan dönt a saját sorsáról" - mondta a szíriai külügyi szóvivő.

"Ha ezek a Dohában összegyűlt arab országok őszinték lennének, és törekednének a vérontás megállítására, akkor fel kellene hagyniuk (a lázadók) nyílt felfegyverzésével (...) és véget kellene vetniük lázító kampányuknak" - tette hozzá a szóvivő.

Utcai harcok nyoma Szíriában
©

Említést tett arról is, hogy a lázadók nemrég elfoglaltak átkelőhelyeket a szíriai-török határon. "Két határátkelőhely jelenleg nincs (a hatóságok) ellenőrzése alatt. De azok nincsenek használatban június óta, és könnyű odaküldeni néhány fegyverest, hogy elfoglalják azokat" - mondta. Azt bizonygatta, hogy a lázadók "nem lesznek képesek tartani magukat, és napokon belül távoznak".

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn Belgrádban elítélendőnek nevezte, hogy Szíria esetleg vegyi fegyver bevetéséhez folyamodik, ha külföldi beavatkozás fenyegetné. Az ENSZ-főtitkár belgrádi sajtóértekezletén hangsúlyozta: elítélendő lenne, ha Szíriában bárki tömegpusztító fegyvereket vetne be. "Őszintén remélem, hogy a nemzetközi közösség őrködni fog azon, hogy ilyesmi ne történhessen meg" - tette hozzá.

Ban Ki Mun megjegyezte, nem tudja ellenőrizni, hogy Szíria valóban rendelkezik-e vegyi fegyverrel, de aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Damaszkusz nem írta alá a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezményt. "Minden országnak kötelessége, hogy tartózkodjon a tömegpusztító fegyverek bevetésétől, akár aláírt ilyen megállapodást, akár nem" - hangoztatta.

A főtitkár bejelentette: Hervé Ladsous francia diplomata, az ENSZ békefenntartó műveleteinek vezetője és Babacar Gaye tábornok, a világszervezet fő katonai tanácsadója Szíriába utazik, hogy (a damaszkuszi bejelentés ismeretében) felmérje a helyzetet. Az ENSZ jelenlegi szíriai - fegyvertelen - megfigyelőinek vezetője, Robert Mood távozik tisztségéből, helyét Gaye tábornok veszi át.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Ennyi volt az elektromos autók állami támogatásának, de nem végleg

Ennyi volt az elektromos autók állami támogatásának, de nem végleg

Visszavonul Sarapova

Visszavonul Sarapova

Egy kicsit megint okosodik a Google-kereső

Egy kicsit megint okosodik a Google-kereső