szerző:
MTI

A szíriai kormány nem zárta ki, hogy külső beavatkozás esetén vegyi fegyvereket vetne be az országban zajló konfliktusban.

Szíria nem vet be sem vegyi, sem hagyományos fegyvereket a saját állampolgárai ellen - mondta a külügyi szóvivő hétfőn Damaszkuszban. Dzsihád Makdiszi hozzátette, hogy a vegyi fegyverek a hadsereg ellenőrzése alatt állnak, és csak "külföldi agresszió esetén" vetik be azokat. Mint mondta, "a tábornokok döntik majd el, mikor és hogyan lesznek felhasználva e fegyverek".

Makdiszi olyan kampány szervezésével vádolta a Nyugatot, "amelynek célja egy katonai beavatkozás igazolása azzal, hogy tömegpusztító fegyverekről hazudnak". A szóvivő az állami tévében sugárzott sajtótájékoztatóján leszögezte: Szíria elutasítja az Arab Liga javaslatát, hogy Bassár el-Aszad elnök mondjon le, s akkor "szabadon távozhat". "Sajnáljuk, hogy az Arab Liga ilyen mélyre süllyedt erkölcsileg egy tagállamával szemben. Ez a döntés a szíriai nép joga, amely önállóan dönt a saját sorsáról" - mondta a szíriai külügyi szóvivő.

"Ha ezek a Dohában összegyűlt arab országok őszinték lennének, és törekednének a vérontás megállítására, akkor fel kellene hagyniuk (a lázadók) nyílt felfegyverzésével (...) és véget kellene vetniük lázító kampányuknak" - tette hozzá a szóvivő.

Utcai harcok nyoma Szíriában
©

Említést tett arról is, hogy a lázadók nemrég elfoglaltak átkelőhelyeket a szíriai-török határon. "Két határátkelőhely jelenleg nincs (a hatóságok) ellenőrzése alatt. De azok nincsenek használatban június óta, és könnyű odaküldeni néhány fegyverest, hogy elfoglalják azokat" - mondta. Azt bizonygatta, hogy a lázadók "nem lesznek képesek tartani magukat, és napokon belül távoznak".

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn Belgrádban elítélendőnek nevezte, hogy Szíria esetleg vegyi fegyver bevetéséhez folyamodik, ha külföldi beavatkozás fenyegetné. Az ENSZ-főtitkár belgrádi sajtóértekezletén hangsúlyozta: elítélendő lenne, ha Szíriában bárki tömegpusztító fegyvereket vetne be. "Őszintén remélem, hogy a nemzetközi közösség őrködni fog azon, hogy ilyesmi ne történhessen meg" - tette hozzá.

Ban Ki Mun megjegyezte, nem tudja ellenőrizni, hogy Szíria valóban rendelkezik-e vegyi fegyverrel, de aggodalmának adott hangot amiatt, hogy Damaszkusz nem írta alá a vegyi fegyverek betiltásáról szóló egyezményt. "Minden országnak kötelessége, hogy tartózkodjon a tömegpusztító fegyverek bevetésétől, akár aláírt ilyen megállapodást, akár nem" - hangoztatta.

A főtitkár bejelentette: Hervé Ladsous francia diplomata, az ENSZ békefenntartó műveleteinek vezetője és Babacar Gaye tábornok, a világszervezet fő katonai tanácsadója Szíriába utazik, hogy (a damaszkuszi bejelentés ismeretében) felmérje a helyzetet. Az ENSZ jelenlegi szíriai - fegyvertelen - megfigyelőinek vezetője, Robert Mood távozik tisztségéből, helyét Gaye tábornok veszi át.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

A spanyol idősek a tisztességes, átszámítva havi 340 ezer forintos átlagnyugdíjért tüntettek

A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

A fogadóirodák szerint angol csapattól érkezik Mourinho utódja

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Februártól jönnek az új 500 forintosok

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Hosszú hatótávú villanyautó elérhető áron? Van ahol ez már nem álom

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Eladó Ronaldo első sztárgázsis autója

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et

Tüntetések: majdnem annyian nézték Szél Bernadett Facebook-élőjét, mint az M1-et