szerző:
hvg.hu

Doktorija mellett két másik tudományos munkáját is más művekből ollózhatta össze Victor Ponta román miniszterelnök a legújabb vádak szerint.

Az Országos Etikai Tanács a múlt héten mentette fel a plágium vádja alól Victor Ponta miniszterelnököt, de most ugyanennél a testületnél ismét feljelentették a kormányfőt plágium vádjával – írják romániai magyar és román lapok.

A hétfői feljelentés szerint erős a gyanú, hogy két könyv, a 2010-ben D. Coman társszerzőségével kiadott Raspunderea in dreptul international umanitar és a 2004-ben megjelent Curtea penala internationala - utóbbi Victor Ponta 2003-as doktori disszertációjának könyvvé szerkesztett változata – is más munkák részleteinek összeollózásával készült.

A manna.ro szerint a két alkotásban “közvetlen másolással” vettek át részeket Grigore Geamanu 1977-ben megjelent, Dreptul international penal si infractiunile internationale című, valamint Dumitru Diaconu 1999-ben kiadott, Curtea penala internationala - istorie si realitate és Vasile Cretu 1996-ban megjelent, Drept international penal című könyvéből.

A feljelentők szerint a szerzők el sem olvasták az átollózott részeket, és még az igeidő-egyeztetésre sem vették a fáradságot. A 2010-es közös művükben például jelen és jövőidőben megírt szöveget tettek be Augusto Pinochet chilei diktátor ügyéről, miközben Pinochet már 2006-ben elhunyt.

Épp most mentették fel

Victor Ponta miniszterelnököt az említett Országos Etikai Tanács múlt csütörtöki állásfoglalásában felmentette a plágium vádja alól. A testület szerint Ponta 2003-as doktori disszertációja megfelel az akkor hatályos szabályozásnak és ezért nem minősül plágiumnak.

Victor Pontát ismét plagizálással vádolják
©

Az Országos Etikai Tanács állásfoglalásával szinte egyidőben a Bukaresti Egyetem vizsgálóbizottsága plágiumnak nyilvánította a miniszterelnök disszertációját. Az egyetem szenátusa tovább foglalkozik az üggyel, és elképzelhető, hogy megvonják a román miniszterelnök doktori címét.

Ponta ugyanakkor kijelentette, hogy az egyetem döntését politikailag motiváltnak tartja, és az ügyben az oktatási tárca alá tartozó Országos Etikai Tanács állásfoglalását tartja mérvadónak.

Schmittelte a doktoriját

A román miniszterelnököt a brit Nature ismeretterjesztő hetilapban vádolták meg plágiummal június közepén. A vád szerint Victor Ponta a Nemzetközi Büntető Törvényszékről írt 432 oldalas román nyelvű disszertációjának terjedelmes részét Dumitru Diaconu, illetve Vasile Cretu munkáiból másolta, anélkül, hogy a forrásait megnevezte volna.

A Nature magazinban megjelent cikk már említést tett arról is, hogy Victor Ponta nagyon kevés módosítással könyv formájában is megjelentette doktori dolgozatát, ami miatt most újabb plágiumvádakkal nézhet szembe.

Ponta az ügy kirobbanásakor azt nyilatkozta, hogy lemond, ha bebizonyosodik a plágium. Később azonban ellentámadásba ment át. Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsot aközben oszlatták fel, és szervezték át, megszüntetve a disszertációk vizsgálatára való jogosultságát, miközben épp a miniszterelnök plágiumügyét tárgyalta.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
MTI Világ

Ponta plágiumügye: újabb eredményt közölt a minisztériumi testület

A román oktatási minisztérium kötelékében működő Országos Etikai Tanács (CNE) csütörtökön közzétett hivatalos állásfoglalása szerint Victor Ponta miniszterelnök 2003-ban megvédett doktori disszertációja megfelel az akkor hatályos törvényeknek és nem minősíthető plágiumnak. Az ügyet több testület is vizsgálja, és egyes hírek szerint a bukaresti egyetem szerint mégis plagizált a kormányfő.

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

A TV2 Ázsiába küldi Demcsák Zsuzsát

Óbudán és Kispesten árulták a kábítószert a most elfogott drogkereskedők – videó

Óbudán és Kispesten árulták a kábítószert a most elfogott drogkereskedők – videó

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől

Megtudtuk, hogyan lehet visszavenni a lakást az eszközkezelőtől

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

„Három okból nem vágták még ki Orbánt a Néppártból, sőt az EU-ból”

Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

Már a nevét is tudni az Iszlám Állam Magyarországon elfogott harcosának

James Bond egy nő karjaiban halt volna meg

James Bond egy nő karjaiban halt volna meg