szerző:
MTI

A Tóásó-per, a bolíviai "terrorista összeesküvési ügy" tárgyalásának követésére Santa Cruzba érkezett magyar diplomata nyugtalanságát hangoztatta a per késlekedése miatt - jelentette a bolíviai hírügynökség.

Az illetékes törvényszék hétfőn döntött hivatalosan is a július 23-ra kitűzött tárgyalás újabb - sajtóhírek szerint legalább egy hetes - elhalasztásáról, miután a belügyi és igazságügyi tárca kifogást emelt a Tóásó-per két hivatásos bírája ellen. Mint az ANF bolíviai hírügynökség közép-európai idő szerint kedd hajnalban jelentette, Barcsi Gyula, a Buenos Aires-i magyar nagykövetség (a képviselet konzuli kerületébe tartozik Bolívia is) első beosztottja Santa Cruzba érkezett, hogy elérje: az ügyben megvádolt Tóásó Előd magyar állampolgár elleni eljárást "a szükséges garanciák mellett folytassák le". 

"A bolíviai igazságügyi hatóságoknak szeretnénk tolmácsolni a magyar kormány aggodalmát. Magyarország kormánya az ügy kezdete óta  három különböző levelet intézett David Choquehuanca (bolíviai) külügyminiszterhez, amelyekben kinyilvánította, hogy elítéli és elutasítja a terrorizmus minden formáját, de szeretnénk egy gyors ítéletet, s erre joga is van a megvádolt félnek" - idézte az ANF Barcsit.

A magyar diplomata a bolíviai sajtóbeszámoló szerint megerősítette, hogy Magyarország tiszteletben fogja tartani a bolíviai igazságszolgáltatás által meghozott ítéletet, de "követelik" az érdemi tárgyalás megkezdését. Barcsi Gyula hétfőn este találkozott Santa Cruz városának parlamenti csoportjával. German Antelo szenátor (CN - Nemzeti Konvergencia - a második legnagyobb párt) az ANF szerint úgy nyilatkozott: a diplomata jelenléte is arra kötelez, hogy igazságos per legyen, pártatlan bírákkal és az ártatlanság vélelmével.

Az illetékes La Paz-i ítélőtábla elnöke még május végén halasztotta július 23-ára az úgynevezett terrorista összeesküvési ügy érdemi szakaszának tárgyalását, miután a tárgyalás megnyitásakor rosszul lett az egyik gyanúsított. Akkor az eljárás alatt álló személyek többségének egészségi állapotát szem előtt tartva egyúttal a tárgyalás helyszínének megváltoztatásáról is döntöttek, így  a következő meghallgatás Santa Cruzban lesz. Az ügyben érintett, "államellenes összeesküvéssel" és "terrorizmussal" vádolt 39 személy közül májusban csak 15 jelent meg a tárgyaláson. 

Az állítólagos terrorista csoportot 2009. április 16-án az ellenzék fellegvárának számító Santa Cruzban számolták fel a bolíviai különleges erők. A rajtaütés során életét vesztette a magyar állampolgársággal is rendelkező Rózsa-Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. Az akció két túlélőjét, a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot azóta is fogva tartják, holott az érvényes bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, és le kellett volna zárni ügyüket.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Megint Federer volt Fucsovics edzőpartnere

Egy zombiteória cáfolva: a születési sorrend mégsem befolyásolja a személyiségünket

Egy zombiteória cáfolva: a születési sorrend mégsem befolyásolja a személyiségünket

Elveszik Jakab Péter egyhavi fizetését, amiért beült Orbán székébe

Elveszik Jakab Péter egyhavi fizetését, amiért beült Orbán székébe

Kitüntették a hős kalauzt

Kitüntették a hős kalauzt

Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja

Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja

Benzingőz kimaxolva: kívül 30 éves, de titokban modern ez a BMW M3

Benzingőz kimaxolva: kívül 30 éves, de titokban modern ez a BMW M3