szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai hatalmi vákuumot kihasználó bármely erőszakos csoport vagy szervezet ellen kész fellépni Törökország és az iraki kurd régió - olvasható Ankara és az autonóm terület vezetésének csütörtökön megjelent közös nyilatkozatában. A közlemény nyilvánvalóan a Törökországban és Szíriában lévő kurd lázadókra utal.

A múlt héten olyan hírek jelentek meg, miszerint Szíriában kurd lázadók és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szíriai szárnya, a Demokratikus Unió Párt (PYD) ellenőrzése alá került öt város a török határ közelében. Ankara szerdán katonai gyakorlatot kezdett a határ mentén, az egyik érintett szíriai település közelében, demonstrálva erejét a Törökországon belüli autonómiáért küzdő kurd szeparatistáknak.

Ahmet Davutoglu török külügyminiszter szerda késő este találkozott Maszúd Barzanival, az észak-iraki kurd régió elnökével, akitől azt kérte, ne támogassa a kurdok Szíriában működő pártját. A török külügyminisztérium csütörtöki közlése szerint a tárgyalófelek "mély aggodalmukat" fejezték ki a közel-keleti országban kialakult káosz és bizonytalanság miatt, és egyetértettek abban, hogy az új Szíriában nincs helyük a terroristáknak és a szélsőséges szervezeteknek. Hangsúlyozták: "közös fenyegetésnek" tekintik az ilyen csoportokat, amelyekkel közösen kell felvenni a harcot.

Megfigyelők szerint Ankara számára óriási csapást jelentene, ha Észak-Irakhoz hasonlóan Szíria is a törökországi kurd lázadók biztonságos menedékhelyévé válna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Audi A3 35 TDI-teszt: a dízel jó hírneve

Sok rendőr és ideges polgármester figyelte, ahogy ezrek ünneplik a Bodrog-parti csodarabbit

Sok rendőr és ideges polgármester figyelte, ahogy ezrek ünneplik a Bodrog-parti csodarabbit

Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét

Mads Mikkelsen és Harrison Ford együtt viszik el a hátukon az Indiana Jones 5. részét