szerző:
MTI

A Jobbikhoz közeledik a magyar kormány azzal, hogy a mitológia segítségével keres magának szövetségeseket Ázsiában – írja a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap.

Martin Ehl, a lap külpolitikai rovatának vezetője az Orbán a mítoszok és a szélsőségek veszélyes keverékével játszik című jegyzetében azt írja, hogy turánizmus a magyar fasiszták fő ideológiája volt, s a mai politikai pártok közül eddig csak a Jobbik vállalta fel.

Szerinte a magyar kormány "keleti nyitás" politikája nem más, mint Budapest igyekezete kitörni az európai diplomáciai elszigeteltségből, és Ázsiában találni barátokra. Ehhez a leporolt turániznus nagyon jó eszköz – jegyzi meg Ehl. Horthy Miklós rehabilitációja és a növekvő antiszemitizmus nemzetközi bírálata után a "kormány összekapcsolása a fasiszta ideológiával" a turánizmus révén "könnyen olyan következtetés levonására adhat okot, hogy Orbán Viktor és pártja a valóságban közelebb vannak a szélsőséges Jobbikhoz, mint ahogy azt eddig az európaiak hitték" – zárja jegyzetét Martin Ehl.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!