szerző:
hvg.hu

Viccesen néz ki, nyilatkozataival gyakran megsért másokat, botrányok szegélyezik a karrierjét, mégis Nagy-Britannia egyik legnépszerűbb politikusa Boris Johnson, London polgármestere. Az olimpia sikere pedig közelebb hozhatja a miniszterelnöki székhez is.

A londoniaknak van okuk büszkének lenni, nem csak a sikeres rendezés miatt. Míg sok rendező várost csődbe taszít az olimpiai infrastruktúra felépítése és karbantartása, addig Londonban az olimpia megrendezése szervesen illeszkedik egy hosszabb távú városfejlesztési programba. Az új infrastruktúra nagy része Kelet-Londonban, a szegénynegyedként ismert East End városnegyedei mellett épült, ahol az építkezések sokaknak adtak munkát. A sportpályák nagy részét úgy tervezték, hogy könnyen átépíthetőek vagy lebonthatóak legyenek, így például a vízi- és kosárlabda-csarnokokat szétszerelik és értékesítik. Más épületeket meghagynak és átadják az East End lakóinak: az olimpiai park mellett felhúzott Westfield Shopping Centre a városvezetés szerint 18 ezer új munkahelyet biztosíthat, az olimpiai falut lakóparkká alakítják át, környékén pedig új egyetemi város épül.

Boris Johnson a rendezés sikerét a tőle megszokott, viccesen tapló stílusban kommentálta. „Voltak emberek, akik egyszerűen kételkedtek benne, hogy ilyen nehéz időkben tudnánk Pekinghez fogható játékokat rendezni. Az olimpia-szkeptikusok azt kérdezték: honnan lennének erőforrásaink arra, hogy versengjünk a kínai nyitóceremónia puszta pirotechnikai tűzerejével – már ha nem akarjuk elkölteni a honvédelmi költségvetésünk felét. Hát, úgy tűnik, a végén (…) lemostuk Pekinget a pályáról” – írta a Telegraph-ban megjelentetett cikkében a londoni polgármester. A londoniak sikerélményét tovább fokozza, hogy a britek 1908 óta nem értek el ilyen jó eredményt: 29 aranyéremmel Nagy Britannia harmadik lett az éremtáblázaton az Egyesült Államok és Kína után.

Johnson az olimpia ideje alatt is igyekezett a lehető legtöbbet szerepelni. Szinte nem volt olyan rendezvény, amin ne jelent volna meg és hívta volna fel magára valahogyan a figyelmet. A megnyitó előtt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság számára tartott gálaesten az olimpia tiszteltére írt verset olvasott fel angol és ógörög nyelven. Szintén a megnyitó előtt a Hyde parkban tartott nagygyűlést, ahol reményét fejezte ki, hogy több érmet szereznek a franciáknál. A legemlékezetesebb alkalom pedig az volt, mikor drótkötélen, brit zászlókat lengetve akart átsuhanni a Victoria park felett, ám a szerkezet hirtelen elakadt, és az öltönyére vett védőszerelésben, kezében zászlóit szorongató politikus 10-15 percig lógott a levegőben. Az affért több tévékamera is rögzítette, az interneten pedig egyből mém lett az eseményből.

©

Az olimpia viszonylag zökkenőmentes lebonyolítása tovább növelheti Boris Johnson népszerűségét. A 48 éves extravagáns konzervatív politikus már így is az egyik legkedveltebb politikus Nagy-Britanniában, népszerűségének pedig nem ártanak meg a pályáját sorozatosan szegélyező botrányok, rendszeres megbotránkoztató kijelentései.

Egyszemélyes olvasztótégely

Boris Johnson saját magát egyszer úgy jellemezte: „egyszemélyes olvasztótégely”. Családfájában muszlimok, zsidók és keresztények is találhatók. Apai ágon Ali Kemal bej török liberális politikus és újságíró dédunokája, egyik nagyanyján keresztül pedig Pál württembergi királyi herceg leszármazottja, így Johnson a brit királyi családdal is távoli rokonságban áll. Bár New Yorkban született, szülei nemsokára visszaköltöztek Nagy-Britanniába, így a későbbi politikus gyerekkora nagy részét már Angliában töltötte.

Johnson közéleti pályafutását még a baloldalon kezdte. Egyetemi évei alatt a Szociáldemokrata Párt támogatásával az Oxford Union ifjúsági szervezet elnökévé választották, bár állítása szerint ő maga nem kampányolt a baloldali párttal, csupán annak preferált jelöltje volt. Szintén az Oxfordon ismerkedett meg David Cameronnal, a jelenlegi brit miniszterelnökkel, akivel együtt a Bullingdon Club nevű titkos és duhaj diákszövetség tagjai voltak.

Boris Johnson az olimpiai faluban lakmározik
©

Az egyetem elvégzése után Johnson az újságírói pályán indult el. Rövid ideig a Times gyakornoka volt, ahonnan egy éven belül elbocsátották, amiért egy cikkében meghamisította saját keresztapja, Colin Lucas szavait. A konzervatív Daily Telegraph szerkesztőjeként is belekeveredett egy kisebbfajta botrányba, ami csaknem az állásába került: egy 1995-ben nyilvánosságra került hangfelvétel szerint egy barátja tervet szőtt a News of the World bulvárlap újságírójának megveretésére, amihez Johnson segítségére is számított. Johnson együttműködését végül nem sikerült bizonyítani, így megtarthatta állását és még számos újságban publikált, legutoljára a The Spectator szerkesztőjeként dolgozott.

Felívelő pálya

Johnson politikai karrierje már tory színekben indult. 2001-ben Oxfordshire-ben választották parlamenti képviselővé. Pályája innentől meredeken ívelt felfelé, 2003-ban a konzervatív párt elnökhelyettese és kampányfőnöke lett, egy év múlva pedig miniszteri helyet kapott a párt árnyékkormányában a művészetek felelőseként. 2004-ben azonban Michael Howard, a toryk elnöke leváltotta alelnöki és árnyékminiszteri posztjáról, amiért Johnson hazudott a magyar származású Petronella Wyattal, a The Spectator New York-i tudósítójával folytatott házasságon kívüli viszonyáról.

Howard bukása után Johnson régi barátja, David Cameron került a konzervatív párt élére. Cameron 2005-ben felsőoktatási miniszterré nevezte ki Johnsont az árnyékkormányban. Ekkor a sajtóban Johnson újabb félrelépéséről szóló pletykák jelentek meg, de Cameron Johnson magánügyének tekintette az ügyet.

London+olimpia+média - Boris Johnson sikerének összetevői
©

Boris Johnsonról azonban botrányai mellett az is kiderült, hogy jól használja a médiát, ami nem csak tévéműsorokban való rendszeres szerepléseit jelenti. Az viszont, hogy nem csak a pózőrködéshez ért, akkor mutatkozott meg igazán, mikor 2008-ban legyőzte London munkáspárti polgármesterét, „vörös” Ken Livingstone-t. Megválasztása után több lépést tett London problémáinak kezelésére. Politikájában egyszerre jelennek meg a rendpártinak és a liberálisnak tekinthető elemek, például a bűnözés visszaszorítására tett lépések, a bérbicikli rendszer, vagy a lakossággal való közvetlen kommunikáció. Politikájának eredményességét jelzi, hogy 2012-ben újraválasztották.

Az olimpia megrendezésének sikere azonban nem csak újabb népszerűségi százalékpontokat jelenthet „BoJo” számára. London polgármesterét esélyesnek tartják a toryk vezető pozíciójának megszerzésére, de még inkább barátja, David Cameron leváltására a miniszterelnöki székben. Az erről való spekulációk és közvélemény-kutatások már az olimpia előtt ismertek voltak, így a rendezvény sikere tovább növelheti ezeket. Boris Johnson ugyanakkor tipikus modorában reagált a lehetséges miniszterelnökségével kapcsolatos spekulációkra: "Hogy szavazna bárki egy olyan seggfejre, aki fennakad egy kötélcsúszdán?".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Cameron bukhat, Boris Johnson helyezkedik

David Cameron brit miniszterelnököt akár le is mondathatják a telefonlehallgatási sajtóbotrány miatt - mondta kedden az MTI-nek Magyarics Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) igazgatója, megjegyezve, hogy ezt a forgatókönyvet nem tartja valószínűnek.

Kontúr

Boris Johnson: London élére törő showman

Kevesen mondhatják el magukról Angliában, hogy csupán keresztnevük említésekor mindenki tudja, kiről van szó. Boris Johnson - teljes nevén Alexander Boris de Pfeffel Johnson -, a konzervatívok londoni főpolgármester-jelöltje azonban igen. A Boris név hallatán a szigetországban mindenki a 43 éves, show-műsorokban fellépő exhibicionista politikusra gondol. Sajátos külseje és viselkedése alapján egyesek különcnek, mások bohócnak tartják a kétszer nősült, négygyermekes Johnsont: világosszőke haját sosem fésüli, feltűnő - általában rózsaszín - nyakkendőt hord, és biciklin jár.