szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Több titkos tárgyalási forduló után szíriai ellenzékiek kedden Berlinben megállapodtak az Aszad-rezsim bukása utáni időkre szóló tervről.

Az "Azt követő nap" című dokumentumban egyebek mellett alkotmányozó nemzetgyűlésről és a titkos börtönök felszámolásáról beszél a szíriai államfő csaknem félszáz politikai ellenfele. Az ellenzékiek kifejezetten síkra szállnak az emberi jogok tiszteletben tartásáért és általában a demokráciáért. Annak megakadályozására, hogy a rezsim bukását megtorlások kövessék, egy átmeneti igazságügyi szerv felállítása is kívánatos. Szó szerint ez áll a nyilatkozatban: "Néhányak zsarnoki uralmából Szíriában jogállamot kell teremteni".

A Szíriai Nemzeti Tanács száműzetésben élő tagja, Amr al-Azm úgy nyilatkozott, hogy az ellenzékiek célja egy átmeneti kormány megalakításának előkészítése. Azm, aki történészprofesszor az Egyesült Államokban, arról is beszélt, hogy az ország 1950-ben elfogadott régi alkotmányából lehet kiindulni, és az Aszad-kormány által idén februárban módosított alkotmányt hatályon kívül kell helyezni. A dokumentumban egyúttal katonai beavatkozásra is felszólítják a nemzetközi közösséget.

Guido Westerwelle német külügyminiszter a megállapodást "nagyon bátorító jelzésnek" nevezte. "Ezek a demokratikus kezdet fontos felvetései". A szíriai ellenzékiek január óta hat alkalommal találkoztak a német kormány tudtával. A találkozókat az egyik legfontosabb német külpolitikai agytröszt, a Tudomány és Politika Alapítvány támogatta, anyagi segítséget nyújtott Svájc és az Egyesült Államok külügyminisztériuma, továbbá egy, a kormányoktól független holland és norvég szervezet. A találkozókat a szíriai titkosszolgálat miatt bizalmasan kezelték.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem foglalkozik az Alkotmánybíróság a 16 éve húzódó terézvárosi ingatlanüggyel

Nem foglalkozik az Alkotmánybíróság a 16 éve húzódó terézvárosi ingatlanüggyel

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Átlépte a 2 milliót a koronavírus okozta halálesetek száma a világon

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd

Biden megkapta az elnöki Twitter-fiókot, de Trumppal ellentétben ő "nulláról" kezd