szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyszerre két tájfun pusztított a Koreai-félszigeten szerdán és csütörtökön, nemzetközi segélyszervezetek attól tartanak, hogy a folyamatos természeti csapások humanitárius katasztrófát okozhatnak Észak-Koreában.

A korábban Kelet-Ázsia-szerte súlyos károkat okozó Bolaven tájfun következtében - amely kedden érte el Észak-Koreát, ahol két napon át tombolt - hárman vesztették életüket és 3300-an váltak földönfutóvá ebben az országban.

A heves esőzéseket és erős széllökéseket hozó tájfun több ezer hektár termőföldet tett tönkre, házak és utak tucatjait rongálta meg, fák százait tépte ki, valamint súlyos fölcsuszamlásokat okozott, amelyek több vasúti pályát is járhatatlanná tettek - jelentette az észak-koreai állami média.

A helyzetet súlyosbítja, hogy Észak-Koreát a tájfunt megelőzően pusztító árvizek sújtották, amelyek több mint 170 emberéletet követeltek és házak ezreit mosták el. Ezt megelőzően az országban pedig súlyos aszály volt, ami jelentős károkat okozott a mezőgazdaságnak.

Nemzetközi segélyszervezetek képviselői arra figyelmeztettek csütörtökön, hogy folyamatosan romlik a humanitárius helyzet a világtól elzárkózó, elszegényedett kommunista országban. A rossz vízelvezetési rendszer, az elhanyagolt infrastruktúra és a túlzott erdőirtások miatt a természeti csapások hatásai hatványozottan érvényesülnek Észak-Koreában, amelynek évtizedek óta gondot okoz népessége élelmezése. 

Ezzel egy időben Dél-Koreát elérte a Tembin tájfun, a viharban ketten életüket vesztették. Az ország egyes városaiban térdig érő árvizet okoztak a heves esőzések. Több mint 90 ezer otthon maradt áram nélkül, mintegy kétszáz repülőjáratot töröltek. A hét elején a Bolaven tájfunban 25-en haltak meg vagy tűntek el Dél-Koreában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Automosónál árulták az amfetamint és a hasist

Meghalt Walter Bernstein

Meghalt Walter Bernstein

Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész

Nyolc és fél milliónyi régészeti lelettel bukott le egy csempész