szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hat évig tartó vita után az izraeli legfelsőbb bíróság elrendelte az egyik legnagyobb ciszjordániai zsidó vadtelep kiürítését.

Mintegy 50 zsidó családnak kell jövő keddig elhagynia a Rámalláhtól északra fekvő Migron telepet - döntött szerda este a bírói testület. Ezt követően a legtöbb épületet le kell bontani. A bíróság azzal indokolta az ítéletet, hogy az épületeket jogellenesen húzták fel palesztin magánterületen. A telepesek azt állították, hogy a földet törvényesen szerezték meg palesztin tulajdonosaitól.

Benjámin Netanjahu kormánya két kilométerrel távolabb ajánlott fel lakásokat a telepeseknek. A telepesek szóvivője és szélsőséges nacionalista képviselők élesen bírálták a bíróság döntését. A Békét, most! nevű izraeli szervezet üdvözölte az ítéletet mint "a jogállamiság győzelmét az illegális telepépítések felett".

Saul Mofaz izraeli ellenzéki vezető csütörtökön a vadtelep békés elhagyására szólította fel a telepeseket. Azzal vádolta a kormányt, hogy bár "kétállami megoldásról" beszél, mégsem ad esélyt a békefolyamatnak a térségben.  "Jobban aggódom amiatt, hogy két nép állama leszünk, mint Irán atomfegyverkezése miatt" - mondta Mofaz az izraeli rádióban.

Izrael különbséget tesz a zsidó telepek között aszerint, hogy a kormány engedélyével épültek fel, vagy illegálisan létesítették őket. Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben hozzávetőleg félmillió zsidó telepes él mintegy 2,5 millió palesztin között.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Meghalt Timár György Tamás, a Független Kisgazdapárt egykori képviselője

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Szállítmányozási céget alapított Rogán Cecília

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét