szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

92 éves korában elhunyt Sun Myung Moon tiszteletes, az "újkeresztény" Egyesítés Egyháza nevű vallási mozgalom alapítója és vezetője.

A tiszteletes Dél-Koreában, egy, a saját egyháza által működtetett kórházban hunyt el helyi idő szerint már hétfőn. Halálát tüdőgyulladás komplikációi okozták.

Moon a mai Észak-Korea területén született. 1954-ben, Szöulban hozta létre vallási mozgalmát. Az Egyesítés Egyháza (vagy ahogy sokan nevezik: a Moon-szekta) az 1970-es, 1980-as években tett szert világhírnévre, amikor a tiszteletes több ezer fős, tömeges esküvőket celebrált. Moon mozgalmát sokan azzal bírálták, hogy fondorlatos eszközökkel toborozza a hívőket, s kicsalja tőlük a pénzüket, illetve hogy a fiatalokat agymosásnak veti alá. Az Egyesítés Egyháza erre azzal reagált, hogy számos más új vallási mozgalomnak is ugyanilyen vádakkal kellett szembenéznie kezdeti korszakában.

Az elmúlt évtizedekben a Moon-szekta egyre inkább egy saját gazdasági birodalom létrehozásán ügyködött: így például az ő tulajdonában van a The Washington Times című konzervatív amerikai napilap, vagy éppen a manhattani New Yorker hotel. Az Egyesítés Egyházának saját állítása szerint több millió tagja van világszerte, ám a kilépők, illetve egyes bírálók szerint ez a szám nem magasabb százezernél.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!