szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Sajtóhírek jelentek meg arról, hogy Magyarország fel akarja függeszteni a diplomáciai kapcsolatot Azerbajdzsánnal. A budapesti azeri nagykövet azt állítja, a külügyminisztérium neki cáfolta ezeket a híreket, Kaleta Gábor külügyi szóvivő szerint pedig Magyarország nem fontolgatja, hogy bármely állammal felfüggesztené diplomáciai kapcsolatait.

A Mediamax örmény hírügynökség az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) bécsi titkársági forrásától úgy értesült, egy magyar diplomata egy munkaebéd keretében azt mondta amerikai kollégájának, bár Budapest még nem hozta meg a végső döntést, felmerült lehetőségként, hogy Magyarország felfüggeszti diplomáciai kapcsolatait Azerbajdzsánnal. A forrás szerint Magyarország így rendezné azt a helyzetet, ami Ramil Safarov, az örmény katonával végző azeri baltás gyilkos kiadatása után kialakult.

A magyar diplomata állítólag utalt arra, hogy egy hasonló döntés szimbolikus üzenetet jelentene Örményország felé. Az örmények Safarov kiadatása után megszakították a diplomáciai kapcsolatot Magyarországgal, a nyolc éven át Budapesten fogva tartott azeri baltás gyilkos ugyanis hazatérve Azerbajdzsánba azonnal kegyelmet kapott, sőt nemzeti hősként ünnepelték.

A magyar-azeri kapcsolatok megszakításával kapcsolatban a Budapestre delegált azeri nagykövet nyilatkozott: Vilajat Gulijev közölte, a magyar külügyminisztérium neki abszurdnak nevezte az ilyesfajta híreket. Gulijev állítása szerint beszélt Keskeny Ernő miniszteri biztossal, aki cáfolta neki a diplomáciai kapcsolatok felfüggesztéséről szóló terveket.

Kaleta Gábor külügyi szóvivő a hvg.hu-nak azt mondta: Magyarország nem fontolgatja, hogy bármely állammal felfüggesztené diplomáciai kapcsolatait.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!