szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyre hangosabban és egyre erőszakosabban követel erőteljes Japán-ellenes fellépést a kínai közvélemény a fokozódó szigetviták miatt; a nagyvárosok utcái mellett az internetes platformokon is.

"Háborút Japán ellen!", "Le a japán ördögökkel!" - ezek voltak a kínai interneten keringő videófelvételek szerint vasárnap a sanghaji Japán-ellenes tüntetés legfőbb, tömeg által kántált szólamai. A hét közepén még csupán kevés embert megmozgató, Pekingben és Sanghajban kezdődött tüntetések a hét végére a becslések szerint több mint 50 másik kínai városra terjedtek át és váltak mind erőszakosabbá. Az ország minden pontjáról feltöltött, tüntetéseket bemutató videókon kívül felborított, összetört japán autókat, égő Panasonic- és Toyota-gyárt, felforgatott japán üzleteket, felgyújtott boltokat és égő japán zászlókat megörökítő fényképek sokasága terjed az interneten.

A japán éttermek és boltok tulajdonosai ajtajukra aggatott kínai zászlóval vagy kirakataiban kifüggesztett, a szigetvitában Kínát támogató plakátokkal próbálják elejét venni az esetleges rombolásnak. A japán autók tulajdonosai pedig nemzeti érzelmű matricákkal igyekeznek védeni járműveiket. A központi pártlap, a Zsenmin Zsipao egyik hétvégi szerkesztőségi cikke a megmozdulásokat a hazafiasság megnyilvánulásának nevezi. Az írás szerint a honfitársak gyűlölete és harca megérthető, ha a hazájukat provokálják.

A Hszinhua szintén "érthetőnek" és "természetesnek" nevezte a reakciókat. A hírügynökség ugyanakkor vasárnap délutáni cikkében többször hangsúlyozza: a hazafiasságot bölcsen kell kifejezni. Az írás szerint a tüntetőknek az ésszerűség határain belül kell maradniuk, a jogszabályokat továbbra is be kell tartaniuk, a nemzeti érzés kifejezése nem károsíthatja a belföldi társadalmi rendet.

A szigetvita egyértelműen a mai kínai közbeszéd egyik meghatározó témája. A több mint 250 millió felhasználót jegyző Sina mikroblogon például az elmúlt héten csaknem 18 millió bejegyzés született a Tiaojü-szigetek Kínához tartoznak gyűjtőcím alatt. A kommentelők - ellenszenvük kifejezése mellett - nagy arányban buzdítanak a japán termékek bojkottjára, és sürgetik a vezetést, hogy vezessen be gazdasági szankciókat a szigetország ellen, emelje meg az importvámokat, ezzel is megmutatva, hogy Kína komolyan veszi a konfliktust.

A közösségi oldalakon ugyanakkor számos kínai és japán közéleti személyiség a két ország közti béke, barátság fontosságát hangsúlyozza; egyelőre eredménytelenül.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!