szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az izraeli miniszterelnök szerint Irán hat-hét hónap múlva egy karnyújtásnyira lesz attól, hogy elkészítse első atomfegyverét.

Benjámin Netanjahu az NBC amerikai hírtelevízióban vasárnap sugárzott interjúban beszélt az iszlám köztársaság nukleáris programjáról. Az interjú egyes részleteit már előző napon közzétettek. Netanjahu arról beszélt, hogy Irán nagyon gyors ütemben halad előre az urán dúsításában, és már 6-7 hónap múlva egy karnyújtásnyira lesz attól, hogy egy atombomba legyártásához szükséges mennyiségű urániumra tegyen szert. Mint mondta: Irán addigra megteszi a szükséges munkálatok 90 százalékát.

Washingtoni illetékesek korábban úgy nyilatkoztak, hogy Irán még nem szánta rá magát az első atombomba elkészítésére. Meggyőződésük szerint Teherán legalább egy évre van attól, hogy - amennyiben rászánja magát -, ezt megtegye. Netanjahu interjújában ismét szorgalmazta, hogy az Egyesült Államok, amíg nem késő, húzzon egy olyan vonalat, amelyen Irán nem léphet át, amennyiben el akarja kerülni a katonai beavatkozást. A miniszterelnök szerint amennyiben Washington határt szabna, Irán aligha lépné át ezt a küszöböt.

"Hihetetlen fanatizmus" fűti az iráni vezetőket - mondta Benjámin Netanjahu. Úgy fogalmazott, hogy Irán "a túlélés fölé helyezi a fanatizmust", és nem lehet úgy feltartóztatni, mint a Szovjetuniót a hidegháború idején. A nukleáris fegyverek elterjedése óta a technológiához hozzáférő országok alapos számvetést készítettek a fegyverek hasznáról és káráról - vélekedett az izraeli kormányfő. "De Iránt egy hihetetlenül fanatikus vezetés irányítja" - fogalmazott. Netanjahu összefüggést lát Irán keményvonalas vezetése és az arab világban zajló Amerika-ellenes tüntetések között, amelyeket egy iszlámellenes amatőr filmnek az internetre felkerült részlete váltott ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!