szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az Európai Bizottság még az év vége előtt jelentést készít Romániáról, amelyben értékeli, hogy a korábban megfogalmazott aggályokra milyen válaszok születtek, és helyreálltak-e Romániában a szükséges demokratikus fékek és ellensúlyok - tudatta közleményében José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, miután hétfőn délután találkozott Victor Ponta román miniszterelnökkel.

Romániának minden kétséget kizáróan bizonyítania kell elkötelezettségét a jogállamiság, az igazságszolgáltatás függetlensége és az alkotmánybírósági döntések tiszteletben tartása mellett - szögezte le a bizottság elnöke, aki - akárcsak múlt heti, Traian Basescuval folytatott megbeszéléseit követően - ezúttal is felelős viselkedésre szólította fel a romániai politikai pártokat, legyenek akár kormányon, akár ellenzékben. José Manuel Barroso szerint minden romániai politikai erőnek az intézményes és politikai stabilitás helyreállítására kell összpontosítania, különösen a decemberi parlamenti választásokat megelőző időszakban.

A bizottság elnöke közleményében rámutat, hogy a legfőbb ügyész és a korrupció-ellenes hatóság főügyészének kinevezését tiszta és átlátható módon kell lefolytatni Romániában. Barroso hangsúlyozta továbbá, hogy Bukarestnek folytatnia kell erőfeszítéseit az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (EEM) által meghatározott célok teljesítése érdekében. Az EEM-et azért hozták létre, mert Románia előtt 2007-es uniós csatlakozásakor még számos megoldatlan feladat állt az igazságügyi reform, a szervezett bűnözés és a korrupció felszámolása területén. Az EEM az ezeken a területeken elért fejlődést hivatott ellenőrizni. Júliusi jelentésében a testület 32 pontban foglalta össze, hogy mit kell tennie Romániának a jogállamiság, a korrupció elleni küzdelem és az igazságszolgáltatás függetlenségének kérdésében.

Közleményében Barroso hangsúlyozza annak fontosságát, hogy Romániának minden európai értékhez hozzá kell járulnia, az igazsághoz, a szabadsághoz és egy valóban sokszínű társadalom minden jellemzőjéhez.

Mindezeken túlmenően a bizottság elnöke és a román kormányfő közös közleményében megállapítja, hogy Románia az elmúlt egy év erőfeszítései dacára továbbra is rendkívül kevés uniós forráshoz tud csak hozzájutni. Emiatt pedig fennáll annak a veszélye, hogy Románia jelentős mennyiségű olyan anyagi támogatástól esik el, amely Románia polgárainak és gazdaságának is hasznára válhatna - áll a bizottság közleményében. Ennek elkerülése érdekében José Manuel Barroso azonnali intézkedéseket sürgetett a román kormányfőtől az adminisztratív képességek és a közbeszerzési szabályok jobbá tétele érdekében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!