szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Teheránban letartóztatták hétfőn Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni volt iráni államfő fiát, aki előző nap tért vissza külföldi száműzetéséből.

Mehdi Hasemi három éven át élt Nagy-Britanniában, ahová azután menekült, hogy a hatóságok lázítással vádolták meg a 2009-es, vitatott elnökválasztás miatt kitört tüntetésekkel kapcsolatban. Vasárnap este tért haza, és hétfőn magától jelentkezett egy bíróságon. Kihallgatták, előzetes őrizetbe helyezték, és a teheráni Evin börtönbe szállították. Ügyvédje nem lehetett jelen kihallgatásakor. Nővérét, aki egy nappal korában érkezett haza külföldről, szombaton szintén ebbe a börtönbe zárták politikai vádakkal.

Egyes elemzők szerint nem kizárt, hogy a két testvér váratlan visszatérése a hatóságokkal kötött alku része, amelynek kimenetele a befolyásos politikusi család újabb felemelkedése lehet. A sok vezető iráni politikushoz képest mérsékelt nézeteket valló Ali Akbar Hasemi Rafszandzsáni az iszlám köztársaság egyik alapítója volt. Az államfői tisztséget 1989 és 1997 között töltötte be. Rendszeresen bírálják őt a konzervatív erők, különösen azóta, hogy a 2009-s szavazás után rokonszenvét fejezte ki az ellenzék iránt.

Befolyásának újabb növekedését tükrözte, hogy a múlt hónapban Szajed Ali Hamenei ajatollahhal, Irán legfőbb vallási és politikai vezetőjével sétálgatva fényképezték le, s az el nem kötelezett országok múlt havi csúcsértekezletén Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár mellett ült. Az ország új keletű, a nyugati embargópolitika okozta nehézségei esetleg arra az elhatározásra bírhatják, hogy induljon a 2013-as elnökválasztáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!