szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Őrizetbe vették csütörtökön az iszlámellenes film, A muszlimok ártatlanságának készítőjét, Nakoula Basseley Nakoulát, mert megsértette a próbaidő feltételeit.

A férfit, aki Sam Bacile álnéven készítette az iszlám világban zavargásokat provokáló botrányos filmet, még 2010-ben ítélték el hitelkártyacsalásért, amiért 21 hónap börtönbüntetést is kiszabtak rá – írja a New York Daily News.

A szabadon bocsátásának feltételei között az is szerepelt, hogy nem használhat számítógépet vagy internetet a pártfogó felügyelőjének engedélye nélkül.

Azzal azonban, hogy Nakoula feltöltötte a YouTube-ra minimális költségvetéssel készült filmjét, súlyosan megsértette a próbaidejének szabályait. Összességében nyolc esetben vétett ellenük, többek között azzal is, hogy hazudott a pártfogó felügyelőjének.

Bírósági rajz Nakoula Basseley Nakouláról, a film készítőjéről
©

A bíróság azért is döntött őrizetbe vétele mellett, mert szerintük felmerült a szökés veszélye is. Nakoula ügyvédje azzal érvelt, hogy a börtönben védence súlyos életveszélybe kerülne a börtönbeli iszlám populáció miatt.

Az ügyész szerint azonban Nakoula egy megrögzött csaló, aki úgy készítette el iszlámellenes botrányfilmjét is, hogy a színészeknek nem árulta el, miben vesznek részt, ráadásul felidézte azt is, hogy amikor két évvel ezelőtt elkapták a férfit, 641 hitelkártyája volt, egyik sem a saját nevén.

Az 55 éves Nakoula Basseley Nakoula egyiptomi születésű kopt keresztény, aki még júliusban töltötte fel a YouTube-ra iszlámellenes filmjének, A muszlimok ártatlanságának 14 perces trailerét. A film Mohamed prófétát nőcsábásznak mutatja, és olyannak, aki gyerekeket molesztál, ami óriási felháborodást keltett az iszlám világban, valamint zavargásokhoz is vezetett, a líbiai Bengáziban pedig a tüntetők meglincselték Chris Stevens amerikai nagykövetet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Több európai országban is megugrott a fertőzésszám

Előre bejelentett apokalipszis: ami a felperzselt Moria után marad

Előre bejelentett apokalipszis: ami a felperzselt Moria után marad

Koronavírusos diákokat találtak a Kempelen Farkas Gimnáziumban is

Koronavírusos diákokat találtak a Kempelen Farkas Gimnáziumban is