szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy zsidó ingatlanfejlesztő leforgatta, egy keresztény tiszteletes elterjesztette, a radikális muszlimok pedig bedühödtek, romboltak és öltek miatta. A Muszlimok ártatlansága című amatőr propagandafilm Mohamed próféta gazemberként való ábrázolásával akarja rádöbbenteni a világot az iszlám hibáira.

Egy ötvenhat - más források szerint ötvennégy - éves, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó kaliforniai műkedvelő amatőr filmje miatt törtek ki az amerikai diplomaták életébe kerülő egyiptomi és líbiai zavargások. A magát amerikai zsidóként aposztrofáló Sam Bacile ötmillió dollárt szedett össze több mint száz zsidó adományozótól, hogy elkészíthesse a Muszlimok ártatlansága című alkotást, mely az iszlám vallás erőszakosságát kívánta leleplezni.

A propagandafilmek túljátszott stílusát magán viselő két órás filmben láthatók jelenetek többek közt fosztogató muszlimokról, és Mohamed próféta életéről. Az iszlám alapítóját mindenféle alávaló emberi tulajdonságokkal ruházta fel az író-rendező, aki az amerikai lapok szerint ráknak nevezte az iszlám vallást. Mohamed a filmben látható szex közben és szamárral társalogva is.

Az ötmillió dollárhoz képest meglehetősen amatőr film nyilvánosságához a Korán égetéseiről elhíresült Terry Jones tiszteletes is kellett. Az iszlámellenes fundamentalista keresztény lelkipásztor kezdte el népszerűsíteni a filmet, ami szerinte „egy amerikai produkció, ami nem a muszlimokat támadja, hanem bemutatja az iszlám ideológiájának destruktívitását”.

A film youtube-ra felkerült ajánlója eljutott a muszlim közösségekhez is és Egyiptomban bemutatták az állami televízióban. Ez generálta a dühöt, ami a kairói követség szeptember 11-i ostromához vezetett. A film miatt dühös szélsőségesek a líbiai Bengáziban is megtámadták az amerikai követséget. Itt azonban már fegyverekkel lőtték az épületet, a támadásban négy diplomata, köztük a misszióvezető, Cristopher Stevens is életét vesztette.

Jones tiszteletes szerint ezek a támadások csak bizonyították a muszlimok intoleránsságát. Terry Jones a Korán elégetésével 201-ben és 2011-ben váltott már ki hasonló reakciókat, de nem ő volt az egyetlen, nyilvánosságot kapó Korán-gyalázó. A nyilvánosságra került esetek következtében rendszerint Irakban, Afganisztánban szolgáló katonákat támadtak meg bosszúból. Ez nem csak a muszlimok, de az amerikai katonai és politikai vezetők haragját is kiváltotta. David Petraeus, az afganisztáni erők akkori parancsnokaként figyelmeztetett rá, hogy az ilyen provokatív akciók milyen következményekkel járhatnak.

Bacile a támadások után ismeretlen helyre bujdosott. Az AP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a filmje nem vallási, hanem politikai alkotás. A filmrendező-ingatlanos reméli, hogy a filmjével, amivel felhívja a figyelmet az iszlám visszásságaira, segíteni tud szülőföldjén.

A videó bemutatását követő támadások után az Egyiptomban jelentős befolyást szerző Iszlám Testvériség nevű iszlamista szervezet szóvivője felszólította az amerikai hatóságokat, hogy büntessék meg a film mögött álló „őrülteket”, és kérjenek bocsánatot a történtekért. A szóvivő hangsúlyozta azt is, hogy a demonstrációknak békésnek és a magántulajdont tisztelőnek kellene maradniuk. A New York Times által idézett szavai szerint „minden békétlen megmozdulást ki fognak használni az iszlámgyűlölők, hogy befeketítsék az Egyiptomról és a muszlimokról alkotott képet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Világ

Obama: Nobel-békedíjas terroristavadász

A háborúk lezárójaként, bin Laden és más al-Kaida-vezérek likvidálójaként kampányol Barack Obama. Szeptember 11. évfordulóján számba vesszük, mire jutott a valóságban Obama elnök a Bush-érából örökölt terrorellenes háborúkkal. Sorozatunkban gorcső alá vesszük Barack Obama eredményeit elnöksége négy évének legkényesebb területein.

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

Csalódott a független tesztlabor a Galaxy S21 Ultra kamerájában

Micimackós szettet ad ki a Lego

Micimackós szettet ad ki a Lego

Nyolcéves kislány a koronavírus csehországi áldozata

Nyolcéves kislány a koronavírus csehországi áldozata