szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A NATO felszólította szerda este Szíriát, hogy "azonnal állítsa le a szövetség egyik tagja, Törökország ellen elkövetett agresszív cselekedeteit, és vessen véget a nemzetközi jog felháborító megsértésének".

A szövetség nagyköveti tanácsa rendkívüli ülésen foglalkozott a szerdai incidenssel, amelyben Szíriából kilőtt aknagránátok öt civilt öltek meg Törökországban, egy határ menti faluban.

"A szövetség készenlétben áll Törökország oldalán" - hangsúlyozták a nagykövetek nyilatkozatukban az Ankara által kért - igen ritkának számító - rendkívüli ülést követően.

Törökország nagykövete beszámolt a délutáni eseményekről - mondta el egy diplomata. A legújabb mérleg szerint az öt halálos áldozaton kívül tíz sebesült is van, és kettőnek igen súlyos az állapota.

A washingtoni Fehér Ház elítélte az incidenst, amelyért Damaszkuszt tette felelőssé, és hangsúlyozta, hogy a szövetséges Törökország mellett áll.

Aszad elnöknek félre kell állnia, tűzszünetet kell hirdetni és meg kell kezdeni a régóta esedékes politikai átmenet folyamatát - mondta Tommy Vietor szóvivő, aki szerint "szoros konzultációt" folytatnak a követendő útról. A Pentagon külön nyilatkozatban ítélte el "Szíria megtévelyedett viselkedését".

A damaszkuszi hatóságok bejelentették, hogy vizsgálatot indítottak az ügyben, és részvétüket fejezték ki a török áldozatok hozzátartozóinak. Felszólították ugyanakkor a szomszédos országokat, hogy tartsák tiszteletben Szíria szuverenitását, és akadályozzák meg, hogy a terroristák bejussanak Szíriába.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa is foglalkozott szerdán a törökországi incidenssel, miután Szíriából kilőtt aknagránátok egy határ menti faluban több embert megöltek - közölte a brit ENSZ-nagykövet.

Ez (a fejlemény) nagyon nyugtalanító, s a tanács délután foglalkozott vele - mondta Mark Lyall Grant, hozzátéve, hogy a BT éppen ülésezett, amikor Törökország bejelentette a hírt és azt, hogy szíriai célpontok lövetésével válaszolt.

A Biztonsági Tanács most részletes tájékoztatást vár Ankarától, és ennek fényében fontolja meg a lehetséges lépéseket - jelezte a diplomata.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Matolcsy most az Emírségek példáját nevezte követendőnek

Matolcsy most az Emírségek példáját nevezte követendőnek

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

A Tottenham lapátra tette José Mourinhót

György István: Most már bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltak telefonja

György István: Most már bármelyik pillanatban csöröghet a regisztráltak telefonja