szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Interneten árult hamis gyógyszereket foglalt le körülbelül száz ország rendőrsége és vámhatósága egy egyhetes akcióban - közölte csütörtökön az Interpol.

A nemzetközi rendőrszervezet közleménye szerint a rekordmennyiségű, 3,75 millió lefoglalt adag értéke 10,5 millió dollár.

A szeptember 25-e és október 2-a között ötödik alkalommal szervezett, Pangea 5 névre keresztelt összehangolt rendőri akcióban 25 országban 79 személyt állítottak elő az internetes hálózattal kapcsolatban.

A lefoglalt hamisítványok között rákellenes gyógyszerek, antibiotikumok, potencianövelő pirulák, fogyasztószerek és étrendkiegészítők voltak.

A rendőrség 18 ezer internetes oldalt is leállított, amelyek a hamis gyógyszereket forgalmazták. A Visa, a Mastercard és a Paypal segítségével sikerült a fizetési megrendeléseket felfüggeszteni, a reklámokat tartalmazó e-maileket és a közösségi oldalakon megjelenő hirdetéseket pedig blokkolták.

"Amikor valaki beteg, nem engedheti meg magának, hogy költséges gyógyszereket vegyen, vagy egyszerűen csak spórolni akar, és előfordul, hogy az interneten próbál meg gyógyszert beszerezni, aminek gyakran az az eredménye, hogy hamis gyógyszert vesz és önmagának okoz kárt vele" - mondta Ronald K. Noble, a lyoni székhelyi rendőrszervezet főtitkára.

A hamis gyógyszerek nemzetközi feketepiacának felszámolására szervezett akció egyik célja az volt, hogy felhívja a nagyközönség figyelmét azokra a kockázatokra, amelyeket az innen beszerezett termékek okozhatnak.

"Minél inkább elérhetővé válik az internet a világban, annál inkább növekedik a potenciális áldozatok száma, ezért van szükség olyan, több szektort érintő nemzetközi akciókra, mint a Pangea" - mondta Aline Plancon, az Interpol gyógyszerügyi bűnözéssel és gyógyszerhamisítással foglalkozó egységének a vezetője.

A tavaly szervezett akcióban 81 ország vett részt, akkor 6,3 millió dolláros értékben 2,4 millió adagot sikerült lefoglalni.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világhálón árult gyógyszereknek körülbelül fele hamisítvány. Olyan összetevőket tartalmazhatnak a hamis termékek, amelyeket a dobozon nem tüntetnek fel, vagy pedig a feltüntetett elemek közül valamelyik hiányozhat a termékből. Az is előfordulhat, hogy lejárt szavatosságú gyógyszert próbálnak eladni, illetve a nem megfelelő szállítási vagy raktározási körülmények miatt megváltozik a gyógyszerek összetétele.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

A költészet napján súlyos verset kapott Orbán utcája

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla

Alig 150 kilométeres hatótávú Model 3-ast is árul a Tesla