szerző:
hvg.hu

Közzétette azt a felvételt az Izraeli Légierő, amelyen egy vadászgépe a rejtélyes robotrepülőt lelövi.

Az izraeli hadsereg hivatalos közleménye szerint szombaton helyi idő szerint délelőtt 10 óra körül semmisítették meg azt a drónt, amely nyugat-keleti irányban repült át az ország felett. Avital Leibovich, a hadsereg sajtószóvivője szerint a pilóta nélküli gépet már a Földközi-tenger felett repülve kiszúrták, ami később a Gázai övezet felett átrepülve lépett be a légtérbe. Az elfogó vadász nagyjából 50 kilométeren keresztül követte a robotrepülőt, majd a Negev sivatag felett lelőtte. Ehud Barak védelmi miniszter nyilatkozatában "hatékonynak és pontosnak" nevezte az elhárítási akciót,  és hozzátette, hogy az "izraeli légtér megsértésére tett próbálkozást rendkívül szigorúan kezelik és (Izrael) ennek megfelelően válaszol".

A roncsokat helikopterrel támogatott katonák kutatták fel és vizsgálták meg. Az izraeli katonai rádióban elhangzó jelentés szerint nem vitt a fedélzetén semmilyen robbanóanyagot vagy támadóeszközt. (Kémrepülőként is alkalmaznak drónokat, de erről sincs egyelőre hír.)

Bár továbbra sem tettek közzé hivatalosan semmilyen információt arról, hogy honnan származik a légijármű, az egyik izraeli parlamenti képviselő, Miri Regev a Twitteren tette közzé saját elemzését: vagy Iránból, vagy Szíriából érkezett a drón.

Vasárnap folyamán már megszülettek az első elemzések: Libanonból érkezett a robotrepülő

Ugyan Regev közleményét senki nem erősítette meg, a gyanú azért élhet többekben, mert korábban két alkalommal is hasonló incidensre került sor. Egyszer az irániak által támogatott Hezbollah indított drónt Izrael felé, egyszer pedig a Negev sivatag felett repült el egy léghajóra emlékeztető, szintén pilóta nélküli repülőeszköz (az utóbbi egy közeli atomerőmű felé tartott).

A találgatások, elemzések és összeesküvés-elméletek természetesen ismét elárasztották a közösségi portálokat, de a szakértők is találgatnak. Az ismeretlen drón nem csupán egy vélt iráni háború miatt kelt nagy érdeklődést, hanem azért is, mert egyre inkább megdőlni látszik az az elmélet, hogy a kifinomult technológiát és a rengeteg pénzt igénylő fejlesztés a nyugati hadiipar kiváltsága. A drónok fejlesztését felemésztő dollármilliárdok persze mind hozzák a kiváló harci eredményeket, pontosak, elekerülhetetlenek az ellenség számára, mint ahogy azt az e hét csütörtökön történt jemeni támadás is bebizonyította: ekkor egy amerikai robotrepülő 4 al-Kaida militáns életét oltotta ki a sivatag közepént. Az al-Kaida terroristák halálának megtorlására szánt két bomba, amely Ma'ala város önkormányzati épületénél robbant fel, meg sem közelítette a dróntámadás okozta károkat (két katona sebesült meg) - igaz, máskor sokkal több áldozatot szednek a bosszúakciók.

A konfliktusok azt a hidegháborús tézist vetik folyamatosan teszt alá, amely szerint Izrael, Amerika és általában a nyugatiak kifinomult és rohamosan fejlődő haditechnológiái behozhatatlan előnyre tettek szert a levegőben, míg az arab és muzulmán államok a földfelszínről próbálják ellensúlyozni hátrányukat. Egyik gyakran emlegetett példa az 1967-es harmadik arab-izraeli háború, ahol mindössze 6 nap alatt győzte le Izrael Egyiptomot, Szíriát és Jordániát. A harcok egy masszív izraeli bombázással kezdőttek, ahol Egyiptom reptereit semmisítették meg, holott az arab államok közül a legfejlettebb légierővel rendelkezett, több mint 400 MIG-21-essel. (A teljes igazsághoz az is hozzátartozik, hogy egy furcsa döntés nyomán az egyiptomi légvédelmet éppen ekkor, lényegében egyetlen kapcsoló elfordításával leállították, félvén, hogy a belföldi lázadók éppen saját fegyvereiket fordítják egy katonai gép ellen, ahol magas rangú egyiptomi tisztek utaztak.)

Ezt a mítoszt kezdi ki minden olyan jelenség, mint a szombati robotrepülő - különösen akkor, amikor a Nyugat azt próbálja megakadályozni, hogy Irán nukleáris hatalommá váljon. Azon túl ugyanis, hogy a dúsított uránból robbanófejek készülnek, még legalább két kulcsfeltételnek kell megfelelni a szerep betöltéséhez: megfelelő számú és hatótávolságú hordozóra van szükség, valamint pontosságra. Ha pedig Irán tényleg képes drónokat fejleszteni, akkor nem csak a nukleáris programok segítik a perzsa állam törekvéseit. Márpedig szeptemberben jelentette be a Forradalmi Gárda, hogy elkészült a Shahed 129 robotrepülő, amely akár 2000 kilométer megtételével képes elérni Izraelt is. Amir Ali Hajizadeh, a Gárda légierő szárnyának vezetője hozzátette gyorsan, hogy ha Izrael megelőző csapáson gondolkodik, akkor hasonlóan tesz Irán is. Erre a megelőző csapást megelőző csapásra ráerősített Ahmadinezsád egy nappal korábban, amikor New Yorkban bejelentette, hogy a zsidó államnak nincsenek közel-keleti gyökerei, és megsemmisítik. A Shahed egyébként a második ilyen terméke Iránnak, az első a Karrer, amit 2010-ben mutattak be, éppen egy nappal azután, hogy a Bushehr atomreaktor elkezdte működését.

A versengésből nem maradhat ki Kína. 2010 novemberében egy légibemutatón sokkolta Amerikát 25 új drónnal, amely rakétákat és bombákat hordozott. Nemrég bejelentette, hogy a Dél-kínai-tenger vitatott hovatartozású szigetei felett békés felderítéseket végeznek - nem a legmegnyugtatóbb Japánnal folytatott konfliktusa közepén.

Az Egyesült Államok, amikor Bush kormánya idején megkezdte az afgán háborút, 50 drónnal rendelkezett, ma már 7500-zal - írja a CNN. A szaporodó robotrepülők, amelyeket már 70 ország birtokol, egyre veszélyesebb gyakorlatot terjesztenek. Szombaton (október 6-án) egy pakisztániakból, amerikaiakból és angolokból álló konvoj (köztük Tony Blair volt angol miniszterelnök menye, Lauren Booth és az amerikai Code Pink aktivistája, Medea Benjamin) indultak el a háború Vazirisztán irányában, hogy tiltakozzanak a célpontokat nem minidg alaposan megválogató amerikai drónstratégia ellen. A térségben ugyan gyakori a bevetésük, mivel a pakisztáni-afganisztáni határvidék, amely nehezen megközelíthető, tálib ellenálló fészek. A CNN által felkért szakértő, Peter Bergen azt jósolja, hogy a nemzetközi hadviselés előtt az egyes országok belső rendteremtésre használhatják majd a robotrepülőket: Kína az ujgurok ellen, India Kashmirban, Irán pedig a pakisztáni határvidék nacionalistáival szemben.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Megégettek egy bangladesi lányt, aki szexuális zaklatással vádolta meg iskolaigazgatóját

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

Kiégett egy magyarokat szállító busz Horvátországban

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

„Autoritárius tagállamok, mint Magyarország” – internetcenzúra vagy jogos védelem a Facebook megregulázása?

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Nem nyugszanak az E.ON nevével visszaélő csalók

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör

Ömlik az állami pénz a divatiparba, amióta ott megjelent Orbán Ráhel és egy szűk baráti kör