szerző:
hvg.hu

70 országnak van már robotrepülője, de semmilyen nemzetközi egyezmény nem szabályozza, miként vethetőek be. Márpedig a közel-keleti konfliktusokban egyre nagyobb szerepet kapnak a pilóta nélküli bombázók és felderítők. Drónok harca, seregszemle.

A 80-as években, Szíria felett izraeli és Irak felett iráni robotrepülők bukkantak fel. Az utóbb meglehetősen kezdetleges volt, az előbb háborút nyert. 2001-ben Amerika 50 robotrepülővel kezdte meg harcát a terror ellen, idén már 7 500-ról hallani.

A drónok heasználata tucatnyi etikai kérdést vet fel, többek között azt, hogy irányítása a távolból és a földről történik. Hiányzik a veszélsérzete a pilótáknak, de a végzetes balesetekben könnyeb a robotot okolni, semmint hibás emberi döntéseket felvállalni.

Az október 6-án Izrael felett lelőtt ismeretlen eredető robotrepülő tovább hecceli a világot: 70 ország már biztosan rendelkezik drónokkal.

©

MQ-9 Predator

A legismertetbb drón, amit az Egyesült államok 11,8 milliárd dollárért fejlesztett. Első tesztrepülését 2001 februárjában hajtotta végre, 2007 márciusában hozták nyilvánosságra létezését. 36,8 millió dollárba kerül előállítása. Lézeres célkereső bombákat és levegő-föld rakétákat hordoz.

©

MQ-1 Predator

Az MQ-9-es bátyja alapvetően kémkedésre szolgál, de ma már Hellfire rakétákkal is felszerelik. Kis költségvetésű légihatalmak is megengedhetik maguknak, hiszen potom 4 millió dollárért kapni egyet a sarki modellboltban. Fejlesztése, ami 1995 júliusában zárta le első szakaszát 2,4 milliárd dollár volt.

©

Karrar
A "pária" állam, Irán 2010 augusztáában mutatta be 4 méter hosszú robotrepülőt, amivel 1000 kilométer távolságra juttathatnak el 115 kilogram bombát. A bemutatóra éppen egy nappal azután került sor, hogy a Bushehr atomreaktort üzembe helyezték. Oly szintű áttörések tartották, hogy Ahmadinejad elnök lába elé virágot szórtak, míg ő - kilépve békés szerepéből - jól megfenyegette a világot.

©

Heron-1
Az izraeli robotrepülő már 1994-ben a levegőben járt. Különösen kedvelt hosszú repülési ideje (52 óra) és rendkívül pontos navigációja miatt. Haználja a német és az indiai hadsereg is, 10 millió dollárba kerül darabja. Ha kettőt vesz kap 20 deka humuszt.

©

Vrabac Utva
Kicsi ország - kicsi robot. A szerb drón alig nehezebb, mint 5 kilo, 10 kilométer a hatótávolsága, és 1,5 kilo rakományt tud magával vinni.Hivatalos feladata infrastruktúrális elemek feltérképezése, mint például hidak, vezetékek és Ćevapčići.

©

Barracuda
Német-spanyol fejlesztés, fej-fej melletti versenyben a francia-olasz-svéd finanszírozású nEUROn-nal. Nevét egy igen ronda halról kapta, talán ennek köszönhető, hogy első repülés végén a vízbe csapódott. 2008-ban tértek vissza a fejlesztéshez, még tart.8 (hossz) x 7 (szárnyfesztáv) méteres, 2 300 kilogram.

©

TAI Anka
A török mitológiából átvett nevet egyelőre 5 prototípus viselheti. A műfaj a robotrepülő műfaj nagymesterei, az izraelik is szájtátva és minden elismeréssel nyilatkoznak a repülőről. Idén januárban további 10 ANKA gyártása mellett döntött a török védelmi tárca. 8 (hossz) x 17 (szárnyfesztáv) méteres, 204 kilométer/óra sebességgel repül.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Bocsánatot kért a Pesti Srácok újságírója Nagy Blankától

Bocsánatot kért a Pesti Srácok újságírója Nagy Blankától

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

130 ezer család kap figyelmeztető levelet a bankjától

Húszmilliárd dollárnyi amerikai terméket fenyeget büntetővámmal az EU

Húszmilliárd dollárnyi amerikai terméket fenyeget büntetővámmal az EU

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Tarlós: Nem mondhatom, hogy nem lesz dugódíj

Metróhoz ragasztották magukat és hidakat blokkolnak a környezetvédők Londonban

Metróhoz ragasztották magukat és hidakat blokkolnak a környezetvédők Londonban