szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vlagyimir Putyin elnök a stabilitás jelképe Oroszországban, de a társadalom már azt várja el tőle, hogy a haladás élére álljon - jelentették ki vezető politológusok vasárnap, az orosz államfő 60. születésnapján.

Gleb Pavlovszkij, a Hatékony Politikai Alapítvány elnöke szerint ez a harmadik elnöki ciklus lehet a legnehezebb Vlagyimir Putyin számára, mert nem tudja, hogy kire támaszkodhat és milyen programot kínálhat az országnak.

Igor Jurgensz, a Modern Fejlődés Intézetének vezetője úgy vélte, hogy a Putyinra befolyással lévő csoportok a "ortodoxia-önkényuralom-nemzet" hármas jelszavával fémjelzett, 19. századi politikai kurzust erőltetik rá, amelynek a végeredménye ismert a cári Oroszországban.

Az orosz államfő az NTV televízióban vasárnap sugárzott, őt népszerűsítő portréfilmben a Pussy Riot punkegyüttessel kapcsolatosan arra figyelmeztetett, hogy "nem szabad aláásni az erkölcsi alapokat, szétverni az országot. Mi marad nekünk akkor?" Szerinte igazságos ítélet született a punkegyüttes tagjai ügyében.

A Putyin 60. születésnapjára időzített, beharangozója szerint emberközelinek szánt riportfilmből egyebek között azt is megtudhatta a néző, hogy a politikus mindennap ébredés után azonnal dolgozni kezd, majd edzőterembe megy. Ezután 1 000 métert úszik, majd felváltva hideg és meleg zuhanyt vesz, és elfogyasztja szerény reggelijét.

Utóbbi kásából, fürjtojásból és mézes túróból áll. A túró egyenesen Kirill pátriárkától, az orosz ortodox egyházfőtől érkezik Putyin asztalára.

A harmadik államfői ciklusát töltő Vlagyimir Putyin arról is beszélt, hogy nincs ellenére, ha Mihail Hodorkovszkij kiszabadul börtönéből, de ahhoz az egykori Jukosz olajcég volt vezetőjének kegyelmet kell kérnie.

Az orosz államfő külpolitikai kérdésekkel foglalkozva reményét fejezte ki, hogy az Egyesült Államokban ténylegesen nem tekintenek ellenségként Oroszországra. Azt is kifejtette: meg van arról győződve, hogy Miheil Szaakasvili grúz államfő ragaszkodni fog a hatalmához.

Saját jövőjét illetően - arra a kérdésre, hogy gondolkodott-e már azon, hogy előbb-utóbb nyugdíjba kell vonulnia - kifejtette: számára nem okoz majd nehézséget átadni az elnöki hatalmat, ha eljön az ideje. Közölte, hogy nem lepte meg a társadalmi tiltakozó hullám, és azt reméli, hogy az orosz ellenzék vezetésében "végül komoly emberek jelennek meg".

Vlagyimir Putyin 2000 és 2008 között egymás után kétszer töltötte be az államfői posztot, majd 2008-ban Dmitrij Medvegyev vette át tőle a tisztséget. 2012 márciusában ismét Putyin indult és győzött az elnökválasztáson.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Hernádi Zsolt: A fékek és ellensúlyok kikényszerítésével fog működni a Mol és az állam alapítványa

Olaszországban április 26-tól újraindul a tantermi oktatás és nyitnak a teraszok

Olaszországban április 26-tól újraindul a tantermi oktatás és nyitnak a teraszok

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe

Hétfőtől ismét lehet menni gyógykezelésre négy budapesti fürdőbe