szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Törökországi értesülések szerint rakéta- és katonai adó-vevő alkatrészek lehettek annak az utasszállítónak a csomagterében, amelyet szerdán kényszerített leszállásra a török légierő.

Az Airbus A320-as Moszkvából tartott Damaszkuszba, és amikor a török légtérbe ért, vadászgépek földre kényszerítették. Az egyik török tévéállomás szerint ennek az volt az oka, hogy fegyverszállítmányt gyanítottak a gépen. Az Interfax orosz hírügynökség a török sajtóra hivatkozva azt írta csütörtökön, hogy a török rendőrség különleges szolgálata néhány konténerre bukkant a gépen. Ebben katonai célra használható adó-vevőkhöz szükséges alkatrészek voltak. Az NTV török hírtelevízió jelentése szerint olyan tárgyat is találtak, amelyről feltételezik, hogy rakétaalkatrész. A CNN Türk arról számolt be, hogy ez utóbbi tárgy egy fegyverrendszer része, de az általuk megkérdezett források nem pontosították, hogy mi is az valójában.

A török hatóságok csütörtökön engedélyezték, hogy a repülőgép folytassa útját Damaszkuszba, de a lefoglalt eszközök nélkül. Oroszország tiltakozott Ankaránál a történtek miatt, külön szóvá téve, hogy diplomatáik nem léphettek érintkezésbe a repülőgépen gyerekekkel utazó 17 orosz állampolgárral. Vlagyimir Putyin elnök pedig elnapolta október 15-re tervezett törökországi látogatását, melyet nem indokolt meg, de feltehetőleg az incidens áll a hátterében. Mohamed Ibrahim Szaid szíriai közlekedési miniszter légi kalózkodással vádolta meg Törökországot. Szavait a libanoni al-Manar tévécsatorna idézte. A politikus úgy vélekedett, hogy a törökök tette kimeríti a légi kalózkodás fogalmát, és sérti a polgári légi közlekedésről szóló egyezményeket.

A hivatalos orosz állami fegyverexportőr, a Roszoboronekszport közleménye szerint nincs információjuk a gépen szállított eszközökről, és semmi közük sincs azokhoz - írta a BBC. Nevük elhallgatását kérő orosz fegyverszállító források csütörtökön közölték, hogy sem fegyverek, sem katonai rendszerek vagy berendezések nem voltak az utasszállító fedélzetén. "Ha szükséges lenne katonai-technikai berendezést vagy fegyvert szállítani, azt tisztességesen tennék, nem törvénytelen módon, különösen nem polgári repülőgép fedélzetén" - fűzték hozzá. A forrás szerint Moszkva nem állította le fegyverek szállítását Damaszkusznak annak ellenére, hogy Oroszország kétértelműen nyilatkozik arról, folytatja-e az utánpótlások szállítását Szíriának a felkelők és Bassár el-Aszad elnök erői közötti helyzet súlyosbodása óta. Vlagyimir Putyin orosz elnök idén júniusban kijelentette, hogy Moszkva nem szállít olyan fegyvereket Szíriának, amit a polgári konfliktusban felhasználhatna.

A BBC szerint az egyik gépen utazó, Fatima el-Saman a török Hürriyet újságnak azt nyilatkozta, hogy tudomása szerint nem fegyverek voltak a gépen, hanem pótalkatrészek, melyeket egy orosz üzletember exportált Szíriába.

Nem ez az első olyan incidens, amely érinti az orosz-szíriai kapcsolatokat. Idén június 18-án az Alaid nevű teherhajót, amelynek fedélzetén Mi-25-ös, szállítási és harci feladatokra egyaránt alkalmas helikopterek és légvédelmi eszközök voltak, megállították. A hajó eredeti célja a szíriai Tartusz lett volna, de inkább visszatért Oroszországba. Ezt követően orosz katona-diplomáciai források azt hangoztatták, hogy a helikoptereket mégis leszállítják, bár nem tengeri, hanem légi úton.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást

2021-től új idők a számlázásban: mutatjuk az 5 legfontosabb változást

Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia

Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap

Éjjel újra fagyhat, de addig mindenhol süt még kicsit a nap