szerző:
hvg.hu/MTI
Tetszett a cikk?

Hivatalosan is bejelentették: az EU a 2012-es év Nobel-békedíjasa. A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár.

Hivatalosan is bejelentették, amit a norvég közszolgálati adó már a bejelentés előtt kiszivárogtatott: az Európai Unió kapta az idei Nobel-békedíjat. A Nobel-díj Bizottság elnöke, Thorbjørn Jagland szerint az EU "segített Európát a háború kontinenséből a béke kontinensévé transzformálni." A díjjal mintegy 250 millió forintnak megfelelő összeg jár.

Óriási megtiszteltetés, hogy az Európai Unió kapja idén a Nobel-békedíjat - jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság elnöke a norvég Nobel-bizottság bejelentésére reagálva pénteken Brüsszelben. José Manuel Barroso kifejtette, hogy a díj az Európai Unió mind az 500 millió polgárának és minden tagállamának szól. Mint fogalmazott, a Nobel-békedíj odaítélésének üzenete az, hogy az Európai Unió nagyon értékes dolog, amelyet az európaiak és az egész világ érdekében meg kell becsülni.

Az 1901 óta összesen 93 évben oszották ki a díjat. A kimaradt évek közül leginkább a világháborús években maradt el a díjak odaítélése. Mivel egy évben többen is kaphatnak díjat, így 93 év alatt kiosztott díjat 99 alkalommal személyeknek és 24 alkalommal szervezeteknek ítélték oda. A kitüntetettek száma 124, mivel azonban a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságát háromszor, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosának Hivatalát pedig kétszer is díjazták, összesen 101 személy és 21 szervezet a Nobel-békedíj kitüntetettje. 63 alkalommal volt egy díjazott, 28 alkalommal ketten, két esetben hárman kapták megosztva a Nobel-békedíjat, a díjazott személyek között 15 nő van. A díjazottak átlagéletkora 62 év; legfiatalabban, 32 évesen tavaly a 32 éves Tavakkul Karman jemeni újságírónő, legidősebben, 87 évesen a Pugwash-mozgalmat elindító brit Joseph Rotblat részesült az elismerésben 1995-ben. A Nobel-békedíjat 1961-ben posztumusz ítélték oda Dag Hammarskjöld volt ENSZ-főtitkárnak (1974 óta csak élő személyt lehet jelölni). Visszautasításra is csak egy példa van: 1973-ban a vietnámi Le Duc Tho és az amerikai Henry Kissinger megosztva kapta meg a kitüntetést a vietnámi békeszerződés megkötéséért, ám a vietnámi politikus nem vette azt át. A díj odaítélésekor három kitüntetett volt letartóztatásban: 1935-ben a német Carl von Ossietzky, 1991-ben a burmai Aung San Suu Kyi és 2010-ben a kínai Liu Hsziao-po.

A Nobel-békedíj az egyetlen, amelyet nem a díjak svéd alapítója, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában ítélnek oda és adnak át. Nobel halálakor a két ország még egy államot alkotott, s ő pedig úgy rendelkezett, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda, a hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat adományozó bizottság a norvég parlament által kinevezett öt tagból áll, döntését kizárólagos felelősséggel hozza meg, de kikérheti szakértők véleményét. A kitüntetést "a békekonferenciák előmozdítói, a leszerelési tárgyalások főbb szereplői és a népek közötti testvériség élharcosai", valamint - az alapító szándékait figyelembe véve - az emberi jogokért küzdők kaphatják meg.

Az elmúlt tíz év Nobel-békedíjasai:
   
    2002. - Jimmy Carter volt amerikai elnök a nemzetközi konfliktusok békés megoldását célzó, a demokrácia és az emberi jogok előmozdítását, a gazdasági és társadalmi fejlődés elősegítését szolgáló több évtizedes erőfeszítéseiért.
    2003. - Sirin Ebadi iráni jogásznő, emberi jogi aktivista a nők és a gyermekek jogaiért folytatott harcáért.
    2004. - Wangari Maathai kenyai környezetvédő a tartós fejlődés, a demokrácia és a béke érdekében tett erőfeszítéseiért.
    2005. - A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és a szervezet főigazgatója, Mohamed el-Baradei az atomenergia katonai célú fölhasználásának megakadályozását célzó erőfeszítéseiért.
    2006. - Muhammad Junusz bangladesi közgazdász és az általa alapított és vezetett mikrohitelező Grameen Bank, amely a szegénység elleni harc jegyében kisembereknek és elesetteknek is nyújt kölcsönöket.
    2007. - Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete (IPCC) azokért az erőfeszítéseikért, amelyeket az emberiség okozta éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztésére, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések alapjainak lefektetésére tettek.
    2008. - Martti Ahtisaari volt finn államfő számos nemzetközi konfliktus megoldásáért több kontinensen és több mint három évtizeden át tett fontos erőfeszítéseiért.
    2009. - Barack Obama amerikai elnök a nemzetközi diplomácia megerősítéséért és a népek közötti együttműködés elősegítéséért tett erőfeszítéseit.
    2010. - Liu Hsziao-po bebörtönzött kínai ellenzéki, másként gondolkodó az alapvető emberi jogok érvényesüléséért folytatott békés küzdelméért.
    2011. - Johnson-Sirleaf libériai elnök asszony és honfitársa, a nőket a polgárháború ellen mozgósító Leymah Gbowee, tovább a jemeni nőjogi és demokráciaparti aktivista Tavakkul Karman, mert "erőszakmentes küzdelmet folytattak a nők jogaiért, a politikai részvételért és a békéért".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus,  Magyarország viszont a kivételek között

Jobban sújtja a bevándorlók munkahelyeit a koronavírus, Magyarország viszont a kivételek között

Hasznos funkció jön: rögzítse kedvenc weboldalait a Windows Start menüjében

Hasznos funkció jön: rögzítse kedvenc weboldalait a Windows Start menüjében

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja

Máris reagált Gulyás Gergely kijelentésére az SZFE diákja