szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elhallgatták volna a veszélyeket a 2009-es abruzzói földrengés miatt börtönbüntetésre ítélt olasz tudósok - derül ki abból a telefonbeszélgetésből, amelynek leiratát a La Repubblica című napilap közölte csütörtökön. A szöveg szerint a katasztrófavédelem egykori felelősei szándékosan nem mondtak igazat.

"Mit mondjak, amikor azt kérdezik tőlem, lesznek-e újabb rengések?" - telefonált Enzo Boschi, az országos geofizikai és vulkanológiai intézet és a polgári védelem katasztrófa-megelőzési bizottságának volt elnöke a polgári védelem korábbi vezetőjének, Guido Bertolasónak. Utóbbi erre azt válaszolta, hogy "az igazságot nem szabad elmondani".

A beszélgetés három nappal követte azt a földrengést, amely 2009. április 6-án romba döntötte l'Aquilát és a környékbeli negyvenkét települést. A telefonbeszélgetést a hatóságok hallgatták le.

Boschit és hat szakértő társát október 22-én a l'aquilai bíróság hat év börtönre ítélte gondatlanságból elkövetett emberölésért. Bertolaso ellen idén indítottak vizsgálatot ugyanezen vád alapján.

A lehallgatott telefonhívások azt bizonyítják, hogy a polgári védelem vezetője és a tudósbizottság tagjai 2009 márciusa óta tudtak a fenyegető veszélyről. A folyamatosan erősödő előrengések miatt aggódó abruzzóiakat azonban azzal nyugtatták, hogy kizárták egy pusztító földrengés bekövetkezésének lehetőségét.

Az elítélt tudósok rosszul mérték fel a veszélyt, és erről nem korrekt információkat adtak - reagált Rodolfo Sabelli, a legfelsőbb igazságszolgáltatási tanács elnöke. Sabelli ezzel a nyilatkozatával a környezetvédelmi miniszternek válaszolt, aki a tudóspert a Galileo Galileit elítélő inkvizíció eljárásához hasonlította.

Igazságos ítéletnek nevezte viszont Boschi és társai börtönbüntetését a Codacons fogyasztóvédelmi szövetség, amely szerint "a tudósoknak tudniuk kell, hogy felelősségvállalás nélkül nem tölthetnek be fontos pozíciókat".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Egy szakértő szerint az olyan vakcinák, mint amilyen a kínai Sinopharm is, nem eléggé hatásosak

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Hadházy: Orbán Viktor hazudik az iskolanyitásról

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál

Tanyára vitt Sziget Fesztivál vagy igazodási pont? Új szerepbe kényszerült a Budapesti Tavaszi Fesztivál