szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A muzulmán áldozati ünnep idejére elfogadott tűzszünet ellenére több merénylet történt pénteken Szíriában. Legalább öten meghaltak, és 35-en megsebesültek, amikor autóba rejtett pokolgép robbant Damaszkuszban. Az ország déli részén fekvő Deraa városában szintén egy ilyen robbanószerkezet szedett áldozatokat.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja szerint a szíriai főváros egyik déli negyedében egy játszótér közvetlen közelében robbant pokolgép egy kocsiban. Nem hivatalos források szerint az áldozatok között gyerekek is vannak. A deraai robbanásban három katona meghalt, nyolc megsebesült.  

A damaszkuszi merénylet hírét az állami televízió is megerősítette. A környező épületekben anyagi kár keletkezett. A kormányközeli média terroristák merényletének nevezte a robbantást.

Hírügynökségi jelentések szerint az érintett városnegyed lakói többnyire szunniták. Az alavita kisebbségből származó Bassár el-Aszad elnök elleni felkelés résztvevői mindenekelőtt a szunniták közül kerülnek ki.

Lahdar Brahimi, az ENSZ és az Arab Liga szíriai különmegbízottja a muzulmán áldozati ünnep, az íd al-adha ünnep idejére tűzszünetet kezdeményezett Szíriában, és a szembenállók ezt elfogadták. A fegyvernyugvás eredetileg péntek reggel lépett életbe, és hétfőig lenne érvényes. A szíriai hadsereg azonban közölte: a fegyveres támadásokra ellentámadásokkal válaszol.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja pénteken késő délután arról számolt be, hogy a tűzszünet első napján 47-en haltak meg az országban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!