szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem sokkal magyar idő szerint hajnali egy után partot ért New Jersey déli részén Sandy, amelyet nem sokkal korábban ugyan hurrikánból poszt-trópusi ciklonná fokoztak le, de így is ostromállapotot okozott a keleti partvidék nagy részén. A vihar kora hajnalig két halálos áldozatot követelt az Egyesült Államokban, az anyagi károkat 10-20 milliárd dollár körülire becsülik.

Elérte az USA partjait a Sandy poszt-trópusi ciklon, amely annak ellenére, hogy nem sokkal korábban elvesztette hurrikán státuszát, 140 kilométer per órás széllkökésekkel csapott le a keleti partvidékre. A vihar a médiabeszámolók szerint nem sokkal magyar idő szerint hajnali egy után érte el New Jersey déli részét.

New York egy részét evakuálták, menedékhelyeket állítottak fel, a város több része is víz alá került, a tömegközlekedés itt, és Washingtonban is már tegnap leállt. Több mint kétmillió ember maradt áram nélkül 11 államban.

A vihar miatti karambolban meghalt egy ember Maryland államban, New York Queens városrészében pedig egy fa dőlt rá egy férfira. Sandy az útjába kerülő országokban összesen több mint 70 halálos áldozatot követelt.

Védekezés a New York-i metróban
©

A New York-i közműszolgáltató nem sokkal a partot érés előtt jelentette be, hogy kikapcsolta az áramot Manhattan déli részén. Az intézkedés a part közelében lévő házakat érintette. A Battery parknál történelmi rekordot döntött a vízszint. A valaha mért legnagyobb 11,2 láb (3,41 m) magas vízszintet az 1821-es vihar idején mérték, de most a vízszint elérte a 11,25 lábat. A különféle szélerősség-mérő állomások is sorozatosan rekorder széllökéseket mértek.

A vihar itt van, a veszély most is itt van, de az előttünk álló órák még szörnyűbbek lesznek - mondta korábban New York polgármestere, hozzátéve, hogy ha beköszönt a reggel, akkor már nyugodtabban tudnak visszanézni az éjszakára.

több épületet is kiürítettek egy daru miatt
©

Michael Bloomberg szerint már nem volt ideje újabb evakulálásnak, vagy másik menedék keresésének. Ismét arra figyelmeztetett, hogy kint az utcán mind a szél, mind a vízözön miatt rendkívül veszélyes, ezért azt kérte, mindenki maradjon a házában. A város hídjainak nagy részét lezárták.

A New York-i tőzsde hétfőn ki sem nyitott, és kedden is zárva marad - 1888 óta nem fordult elő, hogy a New York-i tőzsde két egymást követő napon zárva tart a rossz idő miatt.

New York mellett a vihar több keleti parti nagyvárosban is zűrzavart okozott, Washingtonban is leállt a tömegközlekedés, zárva maradnak az iskolák még kedden is. A Sandy elmosta Atlantic Cityt, amelynek partvidékén nagy pusztítást okoztak a hullámok. Az egyik Long Island-i kórházból a betegek egy részét is evakuálni kellett. A védekezésben részt vettek a Nemzeti Gárda tagjai is.

A biztosító társaságoknak dolgozó, katasztrófák kockázatelemzésével foglalkozó Eqecat nevű cég a New York Times szerint 10 és 20 milliárd dollár közöttire becsülte a Sandy által okozott gazdasági károk értékét.

Atlantic Cityre már délután lecsapott
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!